Ceratizit heeft de milieuprijs Prix de l’Environnement 2023 ontvangen van de Luxemburgse branchevereniging FEDIL voor het productieproces van de hardmetaalsoorten uit de upGRADE productfamilie. Hierin verwerkt de fabrikant secundaire grondstoffen waardoor de gereedschappen een lage koolstofvoetafdruk hebben.


Ceratizit gebruikt voor de gereedschappen uit de upGrade-lijn enkel secundaire grondstoffen uit het zinkrecyclingproces. Zou je het wolfraamcarbide winnen uit erts, dan moet voor elke ton metallisch wolfraam ongeveer 200 ton erts worden gewonnen, wat heel veel energie kost. Het zink dat gebruikt wordt om de carbidstructuren te breken, wordt hergebruikt. Dit betekent dat het proces bijna uitsluitend uitstoot produceert als gevolg van de benodigde elektriciteit. Sinds begin 2023 koopt Ceratizit alleen nog groene stroom in uit duurzame bronnen.

Recycling van zink zorgt voor lage koolstofvoetafdruk upGrade hardmetaal


Kwaliteit gewaarborgd

Om de kwaliteit van de upGrade gereedschappen te garanderen, verwerkt men enkel hoogwaardig zorgvuldig gesorteerd hardmetaal voor het recyclingproces. Omdat bij het recyclen van zink de carbidestructuur niet verandert, is de kwaliteit van het scrap dat in het proces gaat gelijk aan de kwaliteit die er uit komt. Hierdoor hebben de upGrade hardmetaalsoorten niet alleen een bijzonder lage koolstofvoetafdruk, maar ook de hoge prestaties van een premium hardmetaalsoort.


Leider in duurzame hardmetaalproductie

Ceratizit wil in 2025 voorop lopen als het om duurzaamheid gaat in de gecementeerd hardmetaal en de snijgereedschappenindustrie. Daarom verkleint het voortdurend de CO2 voetafdruk van het bedrijf en voegt het geleidelijk meer producten met een bijzonder lage koolstofvoetafdruk toe aan het productassortiment. Tot nog toe bestaat de upGrade-lijn uit twee hardmetaalsoorten, waarvan CT-GS20Y geschikt is voor de metaalbewerking.

Foto: links Ralph Useldinger, hoofd Group Analytics and Fundamental R&D, en Frank Thomé, lid van de Raad van Bestuur, tijdens de prijsuitreiking.

Pin It on Pinterest