Het marktsegment Precision Engineering, gedomineerd door loonslijpbedrijven, is ook in 2023 voor Fritz Studer AG de grootste afzetmarkt geweest. Dat komt onder andere door een groeiende vraag naar precisierondslijpmachines uit de halfgeleiderindustrie.


De Zwitserse fabrikant van slijpmachines heeft dit bekend gemaakt op een persconferentie over de resultaten van 2023.


Groei mede door stijgende vraag uit de halfgeleiderindustrie

De vorig jaar geïntroduceerde automatisering voor de universele rondslijpmachines S33 en S11, de insertLoad, slaat aan in de praktijk.


Lucht- en ruimtevaart grotere vraag dan in automobielindustrie

Wat klantsegmenten betreft, genereerde de lucht- en ruimtevaartindustrie opnieuw de grootste toename in binnenkomende orders. Deze sector heeft de krimpende automobiel- en toeleveringsindustrie ingehaald. Het segment Gereedschappen bleef onder de verwachtingen. Net als vorig jaar is het grootste segment Precision Engineering. Daniel Huber, CTO, ziet nog veel potentieel voor slijpen in de halfgeleiderindustrie, naast markten als e-mobility en de PV-industrie.  Qua omzet heeft Studer vorig jaar een recordomzet geboekt in de divisie Customer Care, waaronder onderhoud, service en retrofit vallen.


Duurzaamheid blijft thema

Tijdens de persbijeenkomst in Zwitserland kondigde Studer verder aan dat de ontwikkelingen van C.O.R.E., de soft- en hardware architectuur, verder gaan en nieuwe features toegevoegd zullen worden. Ook blijft Studer inzetten op het duurzamer maken van het slijpproces. Zo vermindert het SmartJet systeem de behoefte aan koelsmeermiddel en energie in het slijpproces al aanzienlijk en zet nieuwe standaarden in de industrie. Met nieuwe sensoren wil Studer nog meer data uit het proces verzamelen en toegankelijk maken.

Studer had zo’n 65 journalisten uit de hele wereld uitgenodigd naar Zwitserland om de resultaten van 2023 aan te presenteren.


Meer vraag naar complexe machines

De fabrikant van precisie slijpmachines heeft vorig jaar wel de vraag zien veranderen. “De verhouding van geproduceerde machines is verschoven naar complexere systemen in 2023”, aldus Stephan Stoll, COO. Levertermijnen zijn weer genormaliseerd. Daarnaast heeft Studer geïnvesteerd in automatisering van de productie en testen van de gebouwde machines. Studer heeft om in te spelen op toekomstige groei de eigen productiecapaciteit voor spindels vergroot, zowel in Steffisburg als in het competence centre Binnenrondslijpen in Biel is hiervoor verder geïnvesteerd.


Fritz Studer AG heeft in het 111e bestaan van het bedrijf vorig jaar de omzet opnieuw vergroot.


Pin It on Pinterest