Gelsight

Hexagon MI en GelSight hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Hexagon gaat de tactiele meettechnologie van de Amerikaanse startup integreren in het portfolio van meetoplossingen. Gezamenlijk willen de twee bedrijven de druk op de kwaliteitscontrole in de maakindustrie verlichten met de innovatieve tactiele meettechnologie van GelSight.


GelSight heeft de technologie die oorspronkelijk is ontwikkeld door MIT professor en neurowetenschapper Ted Adelson doorontwikkeld tot een concrete toepassing voor de maakindustrie. Adelson heeft een gel ontwikkeld die net zo gevoelig is als de menselijke huid en vertaalt wat de gel ‘voelt’ met camerabeelden in data. Op die manier brengt men snel en eenvoudig de ruwheid en nauwkeurigheid van oppervlakken in kaart.


Tactiele meetoplossing geïntegreerd in Hexagon MI meetportfolio

De GelSight unit op de Absolute Arm (foto Hexagon MI)


Demo voor High Tech System Platform

GelSight maakte verleden jaar deel uit van het tweede cohort van Sixth Sense en werd een van de acht innovatieve start-ups gekozen om deel te nemen aan het Hexagon programma om acht weken te werken aan proof of technology, proof of value en aan het einde van het programma een overtuigende pitch zouden afleveren. Vlak daarna heeft co-founder Kimo Johnson samen met Hexagon MI Benelux een demonstratie gegeven voor een aantal leden van het Hightech Systems Platform van Mikrocentrum.


Tactiele geltaster op Absolute Arm

Een van de stappen die beide bedrijven sindsdien hebben gezet, is het plaatsen van het GelSight meetapparaat op de Absolute Arm van Hexagon MI. Het kan ook op een robotarm worden geplaatst. De meetoplossing werkt in elke omgeving nauwkeurig. Dat maakt het een geschikte oplossing voor in de productieomgeving waar men snel inzicht wil krijgen in bijvoorbeeld oppervlakteruwheden. GelSight meet hoogteverschillen tussen 1 en 500 µm met de standaardoplossing. Door razendsnel vanuit verschillende hoeken te belichten, ontstaat er uiteindelijk een 3D beeld van de vervorming en kan men met de software de ruwheid bepalen maar ook bijvoorbeeld diepte van krassen en beschadigingen meten die met het blote oog niet zichtbaar zijn en bijvoorbeeld rondheid meten.

Gelsight
Kimo Johnson verleden jaar tijdens de demo bij Mikrocentrum.


Veel potentieel

GelSight CEO Youssef Benmokhtar is overtuigd van de mogelijkheden die de samenwerking met Hexagon MI biedt. “Ik geloof dat het potentieel absoluut aanwezig is en dat dit een enorme kans is. We zien de marktbehoefte als we elke dag met onze klanten praten en ik denk dat we in combinatie met de kracht van Hexagon kunnen opschalen en meer klanten kunnen bereiken en aan meer behoeften kunnen voldoen. Er zijn dagelijks miljarden tactiele interacties in deze wereld. Het is een van de belangrijkste zintuigen die we hebben.”

Hexagon MI is half april een van de deelnemers aan Manufacturing Technology Conference in Veldhoven.


Pin It on Pinterest