We gaan naar een andere fase van automatisering en digitalisering. AI heeft de laatste 3 jaren meer veranderd dan in de 30 jaren daarvoor. En de exponentiële groei van de rekenkracht van computerchips gaat onder andere zorgen voor een enorm aanbod aan sensoren die veel goedkoper zijn. Met die boodschap stuurde professor Maarten Steinbuch van de TU Eindhoven de bezoekers van Vision, Robotics & Motion op de tweede dag van het event naar huis.


Voor de verandering geen keynote lezing midden op de dag, maar als uitsmijter. Zo had Mikrocentrum de Eindhovense hoogleraar en tech-ondernemer in het programma van Vision, Robotics & Motion opgenomen. Het event, samen met Digital Innovation, trok 20% meer bezoekers (1796) dan verleden jaar. “Bezoekers vonden hier een one-stop-shop naar de fabriek van de toekomst”, aldus programmamanager Charlotte de Jong.


ASML de aanjager van exponentiële ontwikkeling; China zal de technologie niet snel kopiëren

Doosan Robotics toonde samen met Dormac Cobots hoe automatisering en digitalisering elkaar aanvullen. DrPresso is een compleet systeem van orderintake, betaling en het zetten van de cappuccino of andere koffie (eventueel met smaak). Enkel af en toe koffiebonen bijvullen gebeurt nog handmatig. In Zuid-Korea is dit concept al ingeburgerd. Volgt de Benelux straks ook?


Exponentiële ontwikkeling

Robotisering en digitalisering zijn nog lang niet uitontwikkeld, verwacht Maarten Steinbuch. De Wet van Moore, dat de rekenkracht van chips elke 18 maanden verdubbelt, houdt voorlopig nog stand. Dat is een exponentiële ontwikkeling, verduidelijkte Steinbuch. Dit betekent dat computers over 15 jaar duizend keer sneller zijn dan vandaag; over 30 jaar (één generatie) een miljoen keer. “Je krijgt meer computerrekenkracht voor hetzelfde geld”, vatte Maarten Steinbuch de ontwikkeling vanuit een ander perspectief samen. Waarom hij overtuigd is dat de wet standhoudt? De ontwikkeling bij ASML. “Lithografie is de kritische stap in het volhouden van de wet. Het is verbazingwekkend wat ASML doet.” Steinbuch denkt niet dat China de ASML-technologie snel kan kopiëren. “Daar ben ik niet bang voor.”


Sneller, sneller sneller

Exponentieel denken is volgens de tech-guru de belangrijkste driver achter veel technologische ontwikkelingen. “Wij mensen denken lineair”, voegde hij er direct aan toe. Daarom is het voor vele lastig in te schatten waar het naar toe gaat. De exponentiële ontwikkeling van de rekenkracht betekent dat sensoren veel goedkoper gaan worden, er veel meer sensoren toegepast gaan worden en dat er een enorme berg data op de samenleving afkomt. Dankzij de sterk stijgende rekenkracht kun je die analyseren. De volgende automatiseringsgolf wordt die van Kunstmatige Intelligentie (AI). “Die gaat de manier waarop mensen in kantoorbanen werken disruptief veranderen. Het helpt ze productiever te worden.”

Maarten Steinbuch: exponentiële groei computerrekenkracht houdt voorlopig aan.


Maakindustrie moet met data aan de slag

Die stortvloed aan data kan ook de maakindustrie helpen, zo maakte Paul d’Hond, programmamanager Teqnow Koninklijke Metaalunie, duidelijk in een workshop tijdens Digital Innovation. “De hoeveelheid data neemt alsmaar toe, de tijd om te beslissen neemt af”, zo schetste hij twee bewegingen die zich momenteel voltrekken. De uitdaging is om met modellen te gaan werken waarmee je op basis van data anticiperend gaat sturen. Van data naar informatie naar kennis naar wijsheid, zo schetste hij de stappen die maakbedrijven moeten zetten. 5 tot 10 procent van de ondernemingen zit daarmee aan de top. Teqnow probeert samen met partners de andere bedrijven te helpen om data te ontsluitend en er mee aan de slag te gaan. Visualisatie van data, bijvoorbeeld met Power BI, is daarvoor belangrijk. Zo maak je je KPI’s zichtbaar en kun je gaan sturen.


De modulaire robot van Robco die meegroeit met de onderneming of toepassing.


Modulaire robot voor het mkb

Ondertussen blijft Vision, Robotics & Motion ook de beurs voor de echte harde automatisering. Zo presenteerde onder meer Robco het unieke robotiseringsconcept van deze Duitse scale-up. Robco wil de kosten voor automatisering gedurende de levensduur van een robot verlagen door deze modulair te maken. Met een beperkt aantal basismodules bouwt de klant zijn eigen robot voor de toepassing van vandaag. Zo’n twee- of drie-assige robot kan naderhand uitgebreid worden naar een vier, vijf tot zelfs acht-assige robot. “Robotisering is lastig voor het midden- en kleinbedrijf omdat het noch het geld noch de mensen noch de kennis heeft”, aldus Ashish Chandavarkar van Robco. “Dus brengen wij modulariteit, flexibiliteit en ease of use.” Het Robco product is geïnspireerd door Lego. De aankoop is niet goedkoop, maar de life cycle kosten zijn fors lager doordat de robot meegroeit met de toepassingen.


Pin It on Pinterest