Siemens Digital Industries Software financiert een leerstoel aan de KU Leuven die zich specifiek richt op digitale tweelingen voor slimme en duurzame producten. Siemens ziet dit als een stap om het ecosysteem rond het gebruik van digitale tweelingen in de maakindustrie uit te breiden.


De KU Leuven, die in 2025 het 600-jarig bestaan viert, stelt officieel een leerstoel Digital Twin for Smart and Sustainable Products in. Hier gaat onderzoek plaatsvinden naar het gebruik van digital twins voor industriële toepassingen. De focus ligt op toepassingen van industriële elektromechanische systemen, machines en aandrijvingen, en recente ontwikkelingen in transportvoertuigen.


Gericht op ontwikkeling slimme en duurzame producten


Ecosysteem versterken

“Met deze leerstoel kunnen we het ecosysteem rond de ontwikkeling en het gebruik van Digital Twin in de productie-industrie verder versterken. Met deze Digital Twin technologieën kunnen we ervoor zorgen dat mechatronische producten effectiever worden ontworpen, ingezet en beheerd,” zegt professor Frank Naets die de leerstoel gaat bekleden.


Grenzen verkennen

Volgens Jean-Claude Ercolanelli, Senior Vice President, Simulation and Test Solutions, Siemens Digital Industries Software, onderstreept de leerstoel de slangjarige samenwerking die Siemens met de Vlaamse universiteit heeft. “Dit initiatief onderstreept een wederzijds engagement om technologische en educatieve grenzen te verleggen voor een duurzamere wereld.” Hij voegt er aan toe dat de nieuwe Siemens leerstoel de grenzen van digital twin technologie gaat verkennen en revolutionaire oplossingen voor echte problemen zal opleveren.


De samenwerking tussen Siemens en de KU Leuven geldt voor de komende vier jaren.

Foto: Jean-Claude Ercolanelli, Senior Vice President, Simulation and Test Solutions, Siemens Digital Industries Software (links) samen met Luc Sels, Rector KU Leuven © Filip Van Loock


Pin It on Pinterest