Made-in-Europe.nu
Robojob Mazak

Robojob: automatisering gaat verder dan alleen beladen CNC-machines

De robotisering aan de CNC-machines gaat een volgende fase in. De robot kan veel meer doen dan enkel stukken laden en uitnemen. Ontbramen en reinigen zijn twee concrete voorbeelden van aanvullende taken voor de robot, denkt Luc De Ceuster, mede-oprichter en -zaakvoerder van Robojob. Daarnaast worden de beladingsopties alsmaar geavanceerder. Hierdoor kun je op een machine zonder tegenspil draaistukken compleet af te werken.

 

Draaidelen compleet bewerken op machine zonder overnamespil

De nieuwe look and feel van de Robojob automatiseringsoplossingen is sinds kort herkenbaar aan de witgrijze kleur en het verlichte logo. Dat moet het merk Robojob herkenbaarder maken in de markt. De vernieuwingen qua software en bediening zijn voor de gebruiker waarschijnlijk belangrijker. Ook op dat punt heeft de Vlaamse system integrator de laatste maanden meerdere innovaties gemeld. De engineers van Robojob denken namelijk dat bedrijven stilaan de volgende stap gaan zetten op automatiseringsvlak, omdat ze merken dat de robot veel meer kan dan be- en ontladen. “Klanten komen met ideeën en vragen, daar ontwikkelen wij op door”, aldus Luc De Ceuster.

 

Robojob Turn Assist
Onlangs demonstreerde Robojob de toepassing van de laserunit op een Mazak Integrex i-200 ST, gekoppeld aan een Turn-Assist 250 met Assenuitbreiding voor compleet bewerken.

 

Positie grijper bepalen met laser

De keerunit die begin dit jaar werd geïntroduceerd is hier één voorbeeld van. Stukken worden gedraaid voor het bewerken van de laatste zijde. De mogelijkheid om assen te beladen, verleden jaar op de AMB voor het eerst gedemonstreerd, is een ander. Een onmisbaar onderdeel is in dat geval een laserunit, waarmee de robot de exacte positie van de as in de robotgrijper bepaalt. Dit is nodig omdat de (onbewerkte) assen nooit precies op een bepaalde positie kunnen worden gelegd. Door de positie in de grijper te bepalen, kan de robot de as op exact de juiste lengte in de klauwplaat steken, zonder dat je met een aanslag moet werken. Dankzij de lasermeting kan de robot de werkstukken ook uit het centrum pakken. Na het draaien van het werkstuk kan de robot het halffabrikaat uitnemen, omdraaien en dan voor het bewerken van de andere zijde opnieuw in de klauwplaat spannen omdat met de lasermeting de exacte positie bekend is. Luc De Ceuster: “Zo kun je op een draaimachine zonder tegenspil toch de werkstukken in één keer compleet afwerken.” Een andere ontwikkeling aan de kant van de robot is de gewichtscompensatie die Robojob toepast voor meer nauwkeurigheid bij het beladen van zwaardere werkstukken.

 

Efficiency voor- en nabewerken

Luc de Ceuster verwacht dat verspanende bedrijven hun robots voor meer taken gaan inzetten. “Als je automatiseert, worden voor- en nabewerking belangrijker”, zegt hij. Je moet immers ervoor waken dat de nabewerking geen bottleneck wordt in de productie als de robot onbemand ’s nachts doorwerkt. Bij Robojob ziet men in onder meer de nabewerking de komende tijd meer taken voor de robot ontstaan, zoals ontbramen, wassen, serienummer graveren of ponsen. De robot kan zelfs het meten van alle stukken eenvoudig uitvoeren. Door de functie Pallet Unload die Robojob aan het systeem heeft toegevoegd, kan de robot de kant en klare producten zelfs in een vooraf geprogrammeerd stapelpatroon afleggen op een pallet en de pallet klaar maken voor een nieuwe laag door volledig automatisch een nieuwe karton op de gestapelde producten te leggen.

Robojob
De Mazak Variaxis met de automatiseringsoplossing van Robojob, in dit geval een Mill Assist.

 

Export/import functie

Belangrijk bij deze verbreding van de inzet van de robot, is dat deze eenvoudig programmeerbaar blijft. De operator van een Robojob Mill- of Turn-Assist heeft tegenwoordig vijf minuten nodig voor het instellen van een heel nieuw werkstuk; twee minuten voor het instellen van de robot voor een werkstuk dat al eens is gemaakt. Nieuw is een Export-Importfunctie. Hiermee kan men niet alleen instellingen overzetten naar een andere Robojob-installatie, maar de programma’s eveneens extern voorbereiden. Een andere nieuwe functie is een Messenger Service, die de operator informeert over storingen, opdrachten die klaar zijn of het dagelijks rapport met een overzicht van stukken, aantallen en tijdstippen die de cel heeft bewerkt.

Robojob toont deze week de nieuwste automatiseringsfeatures op Indumation in Kortrijk, de Belgische automatiseringsbeurs (van 6 tot en met 8 mei 2015 in Kortrijk Xpo).

 

Pin It on Pinterest