Made-in-Europe.nu
sinumerik

Siemens maakt Industrie 4.0 tastbaar voor het MKB

Siemens gaat op de EMO in Milaan het thema Industrie 4.0 tastbaar maken voor de verspanende industrie. Industrie 4.0 is namelijk méér dan een beleidsthema, aldus Wolfgang Heuring, ceo van de business unit Motion Control van Siemens. Daarnaast toont het bedrijf een groot aantal praktische innovaties voor verspaners, deels nieuwe features in Sinumerik, deels nieuwe ontwikkelingen met partners zoals bijvoorbeeld het robotfrezen met Kuka.

 

Siemens topman: big data is geen doel op zichzelf; we gebruiken big data om meerwaarde te creëren

Een voorbeeld van een nieuwe feature in Sinumerik 828 Den 840 D, is Retract. Dit is een functie om als de machine tijdens het tappen of draadfrezen stil valt, het tapgereedschap interpolerend terug te draaien. De operator hoeft niet meer in de machine te reiken, maar het volstaat door de softkey Retract aan te klikken. Siemens denkt hiermee een praktische oplossing aan te reiken voor een probleem waar verspaners geregeld tegenaan lopen, bijvoorbeeld door stroomuitval. Een andere innovatie op besturingsvlak is dat je voortaan het nieuwe touchscreen met je vingers kunt bedienen, net als het scherm van een tablet of een smartphone. Het voordeel zit hier vooral in de simulatiefunctie. Doordat men het werkstuk eenvoudig kan draaien door te swipen, denken de ontwikkelaars van Sinumerik dat verspaners sneller bepaalde delen van het werkstuk op het scherm gaan bekijken, iets wat nu nog omslachtig is om te doen.

 

In het eerste deel van deze video wordt Retract op Sinumerik Operate live gedemonstreerd in het TAC in Piezenca. 

 

Digitalisering: ook voor het MKB
Afgezien van deze praktische vernieuwingen, blijft het centrale thema waarmee Siemens naar de EMO gaat digitalisering. Dat is, aldus Wolfgang Heuring, de juiste weg naar méér productiviteit, flexibiliteit en een hogere kwaliteit. Siemens snijdt hierbij ook het thema big data aan. Wolfgang Heuring: “Big data zijn voor ons geen doel op zichzelf, maar we gebruiken big data om waarde mee te creëren voor de eindklant.” Ook laat het Duitse industrieconcern zien hoe men additive manufacturing in de oplossingen voor de maakindustrie integreert. Siemens heeft vanuit twee opzichten interesse in 3D metaalprinten. Aan de ene kant zet het concern de technologie in toenemende mate in de eigen productie in, zoals bij het produceren van onderdelen voor turbines voor energiecentrales. Anderzijds ziet men additive manufacturing doordringen in de maakindustrie als een technologie naast het frezen en draaien. Hybridemachines, zoals die van DMG Mori waar Siemens nauw betrokken bij is vanwege de besturing, gaan doordringen, is de overtuiging.

 

siemens kuka
Via RunMyRobot / EasyConnect kunnen ook machines met de 828D besturing eenvoudig gekoppeld worden aan een robotcel. Tijdens de persconferentie toonden Siemens en Kuka hoe de robot bij een 4-assige draaimachine van Biglia via de Sinumerikbesturing geprogrammeerd aan aangestuurd wordt. Siemens heeft de nieuwe standaard van VDW/VDMA voor het koppelen van robots aan bewerkingsmachines overgenomen.

 

Smart IT en smart Mobile: laagdrempelige digitalisering
Industrie 4.0 oplossingen blijven niet alleen voorbehouden tot de grote concerns, zoals die in de automobielindustrie. De grootste markt, zo zei Joachim Zoll (verantwoordelijk voor de machine tool business), is juist het midden en kleinbedrijf. Voor deze doelgroep introduceert Siemens komende maanden een aantal nieuwe tools gekoppeld aan Sinumerik, zoals Smart IT en Smart Mobile. Dat laatste is een eenvoudige oplossingen die de gebruikers via elk mobiel apparaat en een webbrowser toegang biedt tot de machines. Je kunt zien wat de machines doen, hoe ze gepresteerd hebben, of er voldoende materiaal aanwezig is en tal van andere zaken. Joachim Zoll gelooft dat als je de jobshops concrete oplossingen aanreikt die betaalbaar zijn en eenvoudig geïmplementeerd kunnen worden, ze geneigd zijn om de applicaties in te zetten. “Vraag je jobshops te investeren in OEE-meting, krijg je verbaasde blikken. Laat je zien hoe ze met hun smartphone vanaf elke plek kunnen zien wat hun machines aan doen zijn, willen ze dat meteen hebben.”

 

siemens emo
Van links naar rechts tijdens de persconferentie in Piazenca: Joachim Zoll, Wolfgang Heuring en Ambrogio Castiglioni (Motion Control Italy)

 

Extra’s bieden 
Zoll denkt dat dergelijke systemen snel ook door andere partijen aangeboden gaan worden. “Aan ons de uitdaging om te zorgen dat we meer te bieden hebben.” Als bedrijven deze stap eenmaal hebben gezet, zullen ze vanzelf om meer diensten gaan vragen “De markt stuurt in welke richting wij dit verder ontwikkelen.”

Siemens staat op de EMO in hal 3, stand E06/F03

Een uitgebreid verslag over de Siemens persconferentie in het Technical Application Center in het Italiaanse Piancenza verschijnt in het volgend digimagazine.

 

Pin It on Pinterest