Made-in-Europe.nu
Kennametal

Asymmetrisch kotteren van Kennametal goedkoper en sneller dan precisie kotteren

Kennametal introduceert het asymmetrisch kotteren als alternatief voor het precisiekotteren. Deze laatste bewerking is duur en tijdrovend, maar voor veel toepassingen wel noodzakelijk. Asymmetrisch kotteren bij in-lijn boringen is daarentegen een vrij eenvoudig principe, tegen lagere kosten met een hogere productiviteit.

 

Hoge processnelheid, betere kwaliteit, minder onderhoud en handling van gereedschap

Het asymmetrisch kotteren is vergelijkbaar met een typische ruimer met radiale pads, alleen zijn de geleidepads geroteerd. Daardoor kan de kotterbaar uit de hartlijn door ruwe gaten worden gevoerd. Deze vorm van asymmetrisch in-lijn kotteren heeft alle voordelen van hoog precisie kotteren, ondersteuning aan beide zijden van het gereedschap maar vereist geen dure functies voor het heffen, tegenlagers of kwetsbare mechanismen. Daar komt nog bij dat complete in- en uitvoerbewegingen kunnen worden uitgevoerd met verhoogde snelheden op conventionele bewerkingscentra, wat de efficiëntie van het proces ten goede komt.

 

Kennametal asymmetrisch kotteren
De schematische voorstelling van het gereedschap.

Cilinderblokken bewerken

In-lijn kotteren is een complex proces, dat veelal wordt toegepast bij het bewerken van cilinderblokken. Nadelen zijn onder andere de heffuncties om het blok in de machine omhoog te brengen en de speciale opspanning die hiervoor nodig is. Conventioneel werken met meervoudige ruimers heeft als groot nadeel dat de ruimer langs de afgewerkte gaten wordt teruggetrokken. Dat moet langzaam gebeuren omdat anders beschadigingen en terugtreksporen zichtbaar worden. De nieuwe technologie van Kennametal heeft van deze nadelen geen last meer. Het asymmetrisch kotteren legt de nadruk op de voordelen van ruimen en in-lijn kotteren zonder de nadelen. De oplossing van Kennametal berust op geleidepads in een opstelling die te vergelijken is met een typische ruimer met radiale pads, alleen zijn de geleidepads, gewoonlijk gelokaliseerd op 180° ten opzichte van de snijkant, geroteerd, zodat het ontwerp ruimte biedt tot invoeren en uittrekken van het geleidende deel. Dit kan zelfs bij het passeren van de ruwe gaten. Deze geometrie maakt het mogelijk de kotterbaar uit de hartlijn door ruwe gaten te voeren.

 

Hoogprecieze R18 wisselplaten

Kennametal gebruikt hiervoor hoogprecieze R18 wisselplaten, met acht snijkanten met een gedefinieerde vrijloophoek. Deze platen laten hoge voedingssnelheden toe. De diameter kan worden ingesteld met een precisie van 1 micron. De hoge klemkracht die door de conische klemschroef wordt uitgeoefend voorkomt losraken. De wisselplaten worden direct in de kotterbaar-body geklemd.

Kennametal heeft deze technologie ontwikkeld samen met BMW voor de productie van motorblokken bij BMW in het oostenrijkse Steyr. De Duitse autofabrikant heeft de gereedschapproducent onderscheiden met de BMW 2014 Supplier Innovation Award, waarvoor het als enige gereedschapfabrikant genomineerd was.

 

Pin It on Pinterest