Made-in-Europe.nu
Starrag

Europese technologie nodig voor groeiambities Chinese luchtvaartindustrie

De Chinese ambities op het vlak van vliegtuigbouw bieden kansen voor machinebouwers toeleveranciers. Dat was de boodschap van Yang Hong, Vice-Generalmanager der Aviation Industry Corporation of China (AVIC). Binnen tien jaar wil het Chinese staatsbedrijf een kleine 2000 vliegtuigen bouwen, zei hij op de Starrag Turbine Technology Days. Tijdens het evenement demonstreerden Starrag en Walter het bewerken van titaanalumide.

 

Starrag en Walter: demonstratie bewerken van y-TiAl

Yang Hong was onlangs de keynotespreker op de derde editie van de Turbine Technology Days van Starrag, dit jaar samen met gereedschapfabrikant Walter. Het Chinese staatsbedrijf (400.000 medewerkers) werkt hard aan het invullen van de ambities op het gebied van luchtvaart. Dat betekent dat de onderneming sterk investeert in precisietechnologie. Volgens Yang koopt dochterbedrijf Avicade per jaar voor zo’n 400 miljoen dollars aan gereedschapmachines. “” In de toekomst zal de Chinese luchtvaartindustrie wezenlijk hogere investeringen in productietechnologie doen”, aldus Yang Hong. Daarnaast zoekt men know how in Europa.

 

yang hong
Yang Hong van AVIC: groeiambities Chinese luchtvaartindustrie een kans voor aanbieders precisietechnologie.

Bewerken van titaanaluminide

Starrag en Walter demonstreerden in Zwitserland onder meer het bewerken van turbineschoepen op een LX 051. Hiervoor werd titaanaluminide bewerkt, een materiaal dat zeer lastig te bewerken was. De twee ondernemingen slagen er nu in om de componenten compleet op één machine te bewerken met een oppervlakteruwheid die deels beter is dan 0,8 µm. De complete bewerkingscyclus duurt slechts 38 minuten. In die tijd worden 20 bewerkingen gedaan, uiteenlopend van voorfrezen tot en met het Dengeln, het oppervlaktebewerkingsproces dat Starrag verleden jaar tijdens de Turbine Technology Days voor het eerste op een bewerkingscentrum demonstreerde. Een belangrijke rol in het bewerken van het y-TiAl speelt het Walter gereedschap. In dit geval gaat het onder meer om een schachtfrees met inwendige koeling, waarmee met een snijsnelheid van 90 m per minuut wordt gefreesd. Onderdeel van de bewerking is ook het trochoidaal voorfrezen. In amper 3,5 minuut wordt hiermee de kop voorgefreesd (Vc= 120 m/min, fz= 0,08). In de laatste bewerking, het Dengeln, slaagt Starrag erin om de oppervlakteruwheid terug te brengen tot waarden tussen 0,94 µm (Rt) / 0,11 µm (Ra).

 

Adaptief frezen

Starrag Britse dochter TTL liet weer nieuwe ontwikkelingen zien op het gebied van adaptief verspanen. Klanten zoals MTU, GE Aviation en Rolls-Royce zetten dit al in hun productie in. Het adaptief frezen is ontwikkeld voor zowel het 5-assig frezen als het polijstproces. De centrale tool hiervoor is de Process Automation Manager van TTL waarmee complexe bewerkingsprocessen geautomatiseerd voorbereid worden. Starrag ontwikkelt ook al langere tijd eigen CAM-software voor het programmeren van de complexe freesbewerkingen aan de turbinecomponenten. Deze software is zowel geschikt voor turbines voor vliegtuigmotoren als energiecentrales.

 

 

Pin It on Pinterest