Made-in-Europe.nu
Saxion 3D printlab

Saxion en Stodt maken metaalbedrijven wegwijs in 3D metaalprinten

Saxion en Stodt gaan de metaalbedrijven in Twente op weg helpen met 3D metaalprinten. Dat is vorige week bekend geworden bij de opening van de high tech open innovatie laboratoria in Enschede, waartoe ook het 3D printlab behoort. De metaalprinter die hier staat, is inmiddels in gebruik genomen.

 

Onno Ponfoort: maakbedrijven beginnen aansluiting te missen met 3D printtechnologie

De high tech open innovatie labs van Saxion zijn vorige week officieel geopend door Ineke van Oldeniel van het College van Bestuur. De hogeschool werkt hierin niet alleen samen met het ROC Twente, maar heeft ook de handen ineen geslagen met Stodt en Techwise Twente. Op 14 oktober organiseren ze gezamenlijk een eerste workshop 3D metaalprinten, bedoeld voor directeuren en managers.

Ineke Oldeniel
Ineke van Oldeniel, collegelid van Saxion, verrichtte de officiële opening van de high tech innovatielabs in Enschede.

 

Aan de slag zonder te investeren

Ze richten zich juist op deze doelgroep omdat veel maakbedrijven nog twijfelen over de inzetbaarheid van metaalprinten en de kansen die het biedt. Omdat de bedrijven met name tegen de hoge kosten opkijken, laten ze de technologie links liggen. Daardoor dreigen deze bedrijven achterop te raken, zo waarschuwde Onno Ponfoort van Berenschot nog tijdens de opening van de innovatielabs. “Bedrijven hebben de neiging bij nieuwe techniek zelf de machine te kopen, maar dat is in dit geval duur. En omdat metaalprinten niet direct morgen inzetbaar is, redeneren ze dat het dus niks voor me is. Bedrijven die zo denken, beginnen de aansluiting te missen met wat je met deze technologie kunt doen.” Daarom adviseert hij wel aan de slag te gaan met de technologie, maar het printen zelf over te laten aan servicebureaus.

 

De 3D metaalprinter is eveneens inzetbaar voor de Twentse maakindustrie, zoals tijdens de komende workshop.
De 3D metaalprinter is eveneens inzetbaar voor de Twentse maakindustrie, zoals tijdens de komende workshop.

Noodzaak redesignen

De workshop van Saxion en Stodt duurt 3 uur en telt maximaal 15 deelnemers. De workshop wordt gegeven in het 3D printlab van Enschede. Onder begeleiding van experts gaan de deelnemers in op de verschillende technieken, welke mogelijkheden er zijn ten aanzien van oppervlakteruwheid, sterkte, wanddikte en detaillering. Ook komt het onderwerp toegevoegde waarde aan bod, iets waar Onno Ponfoort tijdens zijn presentatie uitgebreid op in ging. Je moet om de toegevoegde waarde te benutten volgens hem wel bereid zijn een onderdeel te redesignen en -engineeren. In de workshop wordt verder nog ingegaan op de randvoorwaarden, noodzaak van ontwerpkennis en nabewerken. Er is ook een demonstratie met 3D metaalprinten.

 

Pin It on Pinterest