Made-in-Europe.nu

Duitse laserindustrie zet nieuwe records neer, aanhoudende groei verwacht

De Duitse laserindustrie heeft vorig jaar opnieuw een record neergezet. De omzet is met 9,2 procent gestegen tot 932 miljoen euro; de orderintake nam met 7,7% toe tot 1,125 miljard euro. Zo’n 86% van de omzet komt uit de export. Ook dit jaar rekent de sector sneller te groeien dan de totale markt voor werktuigmachines. De opmars van de laser als gereedschap is nog lang niet afgelopen.

 

Branche presenteert zich op Lasys 2016

Deze cijfers zijn bekend gemaakt door Gerhard Hein, directeur van de werkgroep Laser en Lasersystemen voor Materiaalbewerking van de VDMA, de Duitse machine- en installatiebouwers. Hein presenteerde de cijfers tijdens de persconferentie van Lasys, de laserbeurs die dit jaar van 31 mei tot en met 2 juni plaatsvindt in Stuttgart. Gerhard Hein toonde zich ondanks dat de wereldwijde machinemarkt last heeft van achterblijvende ontwikkelingen in bepaalde markten, optimistisch voor de laserbranche.

 

Lasys 2016
Van links naar rechts Sabrina Hirlinger (Messe Stuttgart), Gunnar Mey (Industriebeurzen Messe Stuttgart), Gerhard Hein (VDMA) en Jan-Philipp Weberpals (Audi) tijdens de persconferentie van Lasys 2016.

 

Groei vaste stof en korte pulslasers

“Wij verwachten een wereldwijde groei van de lasermarkt”, aldus de VDMA-manager. Het succes komt volgens hem mede door de brede toepasbaarheid van lasertechnologie in de materiaalbewerking. “De werktuigmachinemarkt is erg project gedreven. Sleutelmarkten zoals Rusland, China en Brazilië remmen deze sector momenteel af. Voor de belangrijkste afzetmarkten van lasertechnologie verwachten wij dit jaar groei.” In Azië zal deze 3,5% bedragen, in de VS 2%, in Europa zelfs 4,5%. Steeds vaker kiezen klanten overigens voor de vaste stoflaser, die nog steeds marktaandeel wint. Ook de korte en ultrakorte pulslasers voor het microbewerken van bijvoorbeeld brosse materialen, zijn aan een opmars bezig.

 

Rapid.Area 3D printpaviljoen

De laserfabrikanten en system integrators presenteren hun oplossingen op Lasys 2016, de beurs waar het draait om de toepassing van lasertechnologie. De organisatoren verwachten zo’n 200 exposanten in Stuttgart. Onderdeel van de vakbeurs is dit jaar Rapid.Area, een paviljoen voor aanbieders van additive manufacturing. Volgens Gunnar Mey, hoofd segment Industriebeurzen bij de Messe Stuttgart, zullen dat zowel fabrikanten van 3D printtechnologie zijn alsook 3D printservicebedrijven. De opzet van dit paviljoen is vergelijkbaar met de Rapid.Area op Moulding Expo verleden jaar. In het kader van Lasys meets is er dit jaar een paviljoen met 20 Franse aanbieders van lasertechnologie. Hier wordt samengewerkt met Irepa Laser, organisator van Espace Laser.

 

Werkzeugbau 4.0

Nieuw op Lasys is dit jaar een seminar van de Duitse matrijzenbouwers VDWF. Deze branchevereniging organiseert op 1 juni een beginners workshop Werkzeugbau 4.0. Deze is bedoeld om kleinere en middelgrote gereedschapmakers te helpen de stap naar Industrie 4.0 te zetten. Lasys 2016 vindt samen plaats met onder andere de industriële reinigingsbeurs parts2clean en O&S, een vakbeurs voor oppervlaktetechnologie.

 

1 comment

Pin It on Pinterest