Made-in-Europe.nu
DMG Pfronten

China houdt Duitse machinebouwers overeind

De Duitse machinebouwers hebben een goed kwartaal achter de rug: de orderintake nam met 8 procent toe. Dankzij de klanten uit de niet-eurolanden én China. Want de Duitse bedrijven zelf kochten niet meer of minder: de binnenlandse bestellingen zijn gestagneerd. En die uit de Eurozone zelfs fors gedaald.

 

VDW-leden zien orderintake per saldo 8% stijgen

Daarentegen steeg de onderintake vanuit alles buiten Duitsland met 11%, aldus de kwartaalcijfers die de VDW bekend heeft gemaakt. Vooral de vraag in China is sterk gestegen. En heel specifiek, zo laten de machinebouwers weten, de bestellingen van bewerkingscentra. “De Chinese markt is en blijft voor ons belangrijk”, zegt Wilfried Schäfer, directeur van de branchevereniging VDW. “Het transformatieproces waarin China zich bevindt, is verbonden met technologische opwaardering. Dat proces is bij lange na nog niet afgerond. Dat schept mogelijkheden om ook in de komende maanden goede cijfers bij de orderinstroom bij Duitse machinebouwers te zien.”

De ontwikkeling van de orderintake gedurende de laatste jaren (2010=100)
De ontwikkeling van de orderintake gedurende de laatste jaren (2010=100)

Eurozone neemt adempauze

De heropleving van de Chinese markt komt precies op tijd voor de Duitse machinebouwers. Want de Europese klanten uit de Eurozone, die heel 2015 veel investeerden, laten het opeens afweten. Was Europa verleden jaar nog de drijvende kracht achter de goede resultaten van de VDW-leden, in de eerste maanden van dit jaar zakken te bestellingen met 14% in. Helemaal als een verrassing komt dit niet. De vergelijking met het goede eerste kwartaal van verleden jaar zorgt al snel voor slechte cijfers. Bovendien, zo zegt Wilfried Schäfer: “De Europese industrie heeft in 2015 sterk geïnvesteerd en last nu na deze fase van booming business even een adempause in.” Dat neemt niet weg dat de landen die niet de euro voeren wel fors hebben geïnvesteerd. In de niet-eurolanden namen de bestellingen met niet minder dan 18% toe. In Duitsland lijkt de neergaande trend in de bestellingen te versnellen, want terwijl over het hele eerste kwartaal de Duitse machinebouwers niet meer of minder bestelden, namen de bestellingen in maart met liefst 17% af vergeleken met maart 2015.

 

Nederland

Cijfers over de orders uit Nederland zijn niet bekend gemaakt. Wel meldde Koninklijke Metaalunie onlangs in de monitor over het eerste kwartaal dat juist de verspanende industrie volop is blijven investeren in het eerste kwartaal van dit jaar. Met eventuele effecten van de TechniShow, die pas half maart was, zou dat in het lopende kwartaal voor Nederland goede cijfers moeten opleveren. Benieuwd naar de meldingen over drie maanden.

FOTO: De flow productie van de spindels bij DMG Pfronten. (Foto: DMG Mori Seiki)

 

1 comment

Pin It on Pinterest