Made-in-Europe.nu
sita fluoscan

Parts2Clean: innovaties in reinigingstechnologie

Over een week start in Stuttgart de 14e editie van Parts2Clean, de vakbeurs voor reiniging van industriële componenten. Meer dan 200 exposanten doen aan deze editie mee. Wat zijn hun belangrijkste innovaties?

 

Een hoogwaardige reiniging begint bij de korven voor de reinigingsmachine, die de werkstukken voldoende moeten beschermen maar tegelijkertijd een effectieve reiniging mogelijk moeten maken. Alwa (hal 7 stand A18) heeft een modulair opgebouwd was- en transportsysteem gepatenteerd. Dat betreft met name de smartPin, de rest van de korf is standaard. Deze smartpins zijn op een RVS draagplatform gemonteerd die boven elkaar gestapeld kunnen worden. Doordat de smartpins verplaatsbaar zijn, kan de ruimte aangepast worden aan de werkstukken. Het systeem is zowel geschikt voor reinigen als ook voor transport naar een volgende bewerking.

 

Dürr Ecoclean

Dürr Ecoclean (hal 5 stand D35) toont de EcoCCompact in Stuttgart, een volledige vacuümlijn voor het reinigen en conserveren met koolwaterstoffen en gemodificeerde alcohols. In het nieuwe model past Dürr Ecocelan innovaties uit andere systemen toe. Dankzij de vele opties laat het systeem zich inzetten voor zowel tussen- als eindreiniging.

K.H. Pfaff (hal 5 stand C61) heeft een ultrafiltratie unit ontwikkeld voor meerkamer reinigingsinstallaties. De ervaringen wezen namelijk uit dat de olieafscheider van zo’n reinigingssysteem dagelijks een grote hoeveelheid tenside samen met oliebestanddelen afscheidde. Het gevolg: de tensides, een detergent, moesten dagelijks bijgevuld worden wat een extra kostenpost van € 150 per dag opleverde. Bovendien bleven er vlakken op de werkstukken achter. Een nieuwe ultrafiltratie unit vervangt de olieafscheider en voorkomt dat er tensides bijgevuld moeten worden. Ook hoeft het bad minder frequent gewisseld te worden.

Mafac Errnst Schwarz Machinenfabrik (hal 7 stand A17) presenteert op Parts2Clean een heel nieuwe reinigingstechniek voor het reinigen en drogen van complexe werkstukken. Een nieuw systeem zorgt voor een hogere turbulentie tijdens het reinigen, waardoor de reingingsmedia ook op moeilijk bereikbare plaatsen in het werkstuk komen. Met name bij werkstukken met inwendige contouren levert dit een hogere effectiviteit van de reiniging op.

Zippel (hal 5 stand D55) laat een nieuw reinigings- en inspectiesysteem zien dat vooral opvalt door de energiebesparing vergeleken met bestaande systemen. Het gaat om een modulair systeem, dat naar eigen inzichten samengesteld kan worden. Er zijn modules beschikbaar voor dompelreinigen en ultrasoonreinigen, afbramen, spoelen, foto-optische controle als ook nabewerken met CO2 stralen.

 

TDK_Pinflow_Maschine_schraeg_rgb_2000

Ook TDK (hal 7 stand B40) pakt het thema afbramen op met het Pinflow proces. Dit combineert het afbramen van verspaande producten met het reinigen, ontroesten en conserveren. Ook kunnen zanddeeltjes uit gietdelen worden verwijderd en kan de resistentie tegen microscheurvorming van gietdelen tegengegaan worden met een behandeling in de nieuwe machine.

 

sita fluoscan

Sita (hal 5 stand C35) richt zich op de controle na het reinigen. Fluoscan 3D is een fluoriscerend meetsysteem voor een contactloze controle van de technische reinheid van een onderdeel. Het meet eventuele dunne filmlagen die op een werkstuk aanwezig zijn. Doordat het systeem met een scanner werkt, kunnen meerdere werkstukken op een vlak worden geplaatst en automatisch na elkaar gecontroleerd worden.

Elke dag zijn er op Parts2Clean presentaties door experts uit zowel de industrie als de onderzoekswereld. De reinigingsbeurs vindt plaats van 31 mei tot en met 2 juni in de Messe Stuttgart. Gelijktijdig is hier de laserbeurs Lasys 2016 die met hetzelfde ticket bezocht kan worden.

 

Pin It on Pinterest