Made-in-Europe.nu
Exeron

HSC-freestechnologie Exeron ondergewaardeerd

De Duitse machinebouwer Exeron heeft een nieuwe vertegenwoordiging in de Benelux. Artech Solutions, gestart door Werner Arns. Hij gaat zowel de zinkvonkmachines als de HSC-freestechnologie van Exeron verkopen. Artech Solutions gaat daarnaast grafiet elektroden, grafiet voor andere toepassingen, erodeerdraad en opspanmiddelen leveren.

 

Werner Arns ziet groeikansen voor Exeron in de Benelux

Werner Arns is geen onbekende in de verspanende industrie in de Benelux. Hij kijkt terug op een jarenlange ervaring in de verkoop van vonkerodeermachines en precisie freesmachines, onder andere bij Agie Charmilles (GF Machining Solutions). Artech Solutions is recent door hem gestart, met als eerste vertegenwoordiging Exeron. Werner Arns denkt de potentie van de hoge snelheidsfreesmachines en zinkvonkmachines van de Duitse fabrikant in de Benelux onderbelicht is gebleven. Voor de HSC-freestechnologie is de Benelux weliswaar geen hele grote markt, maar wel een groeimarkt nu de nauwkeurigheidseisen aan de fijnmechanische componenten steeds hoger liggen, terwijl de vraag naar productiviteit toeneemt.

Een video van de Exeron HSC MP7 bij een Duitse toeleverancier.  

 

Nauwkeurig 3- en 5-assig

Exeron bouwt high-speed bewerkingscentra (HSC) met de zelf ontwikkelde ASQ optie (Advanced Surface Quality Control). ASQ elimineert voor een groot deel de invloeden van resonanties en oscillaties van de freesspil. De frees kan daardoor, met name in de Z-richting, continu met een veel hogere precisie bewegen. Exeron levert de machines voorzien van een Heidenhain besturing, gericht op de optimale combinatie van bewerkingssnelheid en en hoogste nauwkeurigheid in kleine radii. Nauwkeurigheden binnen het bereik van 5 µm bij 5-assig frezen zijn haalbaar met de Exeron HSC-machines. Door de hogere oppervlaktekwaliteit is minder nabewerking nodig. De HSC machines van Exeron komen voort uit de vroegere Digma hogesnelheidsfreesmachines. In deze lijn levert men van de HSC 300 3-asser tot en met de HSC 800. Dit zijn gantrymachines voor extra stabiliteit (foto boven). De HSC MP7 machine is er ook in een 5-assige uitvoering.

 

Exeron EDM
Een van de zinkvonkmachines van Exeron.

Zinkvonken

Juist vanwege de hoge oppervlaktekwaliteit ziet Werner Arns kansen voor de HSC freesmachines van Exeron in met name de matrijzenbouw. Hier worden ze ingezet in combinatie met de zinkvonkmachines van Exeron. De zinkvonkmachines zijn leverbaar vanaf EDM 310 met een werkbereik van 350 x 270 x 270 (XYZ) mm tot het grootste model EDM 316 XXL met een werkbereik van 2000. Exeron past in deze machines eigen generatortechnologie toe in combinatie met de eigen generatorbesturing. Energieverbruik en elektrodeslijtage liggen hierdoor lager.

 

Automatiseringsoplossingen

Exeron levert ook eigen automatiseringsoplossingen (manloze werkstuk en elektrode wisseling) als ook geïntegreerde systemen van derden. De automatiseringsconcepten lopen uiteen van een 2 m2 grote elektrodewisselaar met 154 gereedschapsplaatsen tot de exo-cellen, geschikt om twee machines te automatiseren. De exo-cell ERSL is een complete cel, waarin tot 8 verschillende machines en verschillende technologieën geïntegreerd kunnen worden.

 

Industrie 4.0

Op de AMB van vorig jaar heeft Exeron laten zien waar men met Industrie 4.0 naar toe wil. De implementatie van Industrie 4.0 is in de ogen van de machinebouwer een stap voor stap proces. Wat de fabrikant op korte termijn belangrijk vindt, is dat bedrijven beginnen om hun data die in de machine beschikbaar zijn uit te lezen en hieruit zinvolle bedrijfseconomische parameters te destilleren. Daarom stimuleert Exeron de integratie van MDE en BDE systemen in de zinkvonkmachines en HSC freesmachines. Dit is voor de klanten een eerste stap naar een complete digitale documentatie van het productieproces en geeft kengetallen om automatisering en andere zaken op te sturen.

 

Pin It on Pinterest