Made-in-Europe.nu

Delfts hyperloop succes met Phantom gereedschappen

Het Hyperloopteam van de TU Delft is met de hoofdprijs teruggekeerd van de Hyperloop Pod Competition in California. Het Nederlandse schaalmodel heeft gewonnen vanwege de totale performance. In het schaalmodel dat de studenten in de Dreamhall op het terrein van de TU Delft hebben gebouwd, zitten de nodige freesdelen. En die hebben de studenten verspaand met een Nederlands frezen: Phantom.

 

Phantom gereedschappen hebben ons veel tijd bespaard

Op een kort traject van 1,25 kilometer hebben de Delftse studenten met hun schaalmodel van de hyperloop een topsnelheid behaald van 93 km/uur. Ze hebben niet met deze snelheid gewonnen, wel met de de totale performance van hun. Het Nederlandse concept weegt aanzienlijk minder dan de andere concepten. Dat heeft een grotere impact dan je op het eerste gezicht zou denken. Mars Geuze: “Het lagere gewicht scheelt tientallen procenten in de aanlegkosten van de infrastructuur voor de Hyperloop, doordat de buis en de pilaren lichter uitgevoerd kunnen worden.” Het team heeft zich vooral laten leiden door de total cost of ownership – de lange termijn dus – en niet door een eventuele kostenbesparing op korte termijn door goedkopere materialen voor de capsule te kiezen.

 

 

Frees- en draaidelen zelf gemaakt

Voor het schaalmodel van de Hyperloopcapsule hebben de studenten heel wat frees- en draaidelen nodig gehad. Deels hebben de studenten deze ingekocht bij toeleveranciers, deels hebben ze deze zelf verspaand. Met gereedschappen van het Nederlandse premium merk Phantom. De keuze voor Phantom heeft de studenten flink wat verspaningstijd bespaard dankzij de productiviteit die met deze gereedschappen gehaald kan worden. Tammo Schwietert, één van de studenten die veel aan de freesmachine hebben gestaan, zegt “We wisten dat het Formula studentteam van de elektrische raceauto een Phantomfrees gebruikt heeft. Daarmee konden ze heel snel hun onderdelen frezen. Zo zijn we in contact gekomen met Phantom.”

 

hyperloop delft
Enkele freesdelen uit de ophanging van de Hyperloop capsule die in Delft is ontwikkeld.

 

Set van 25 gereedschappen

Uiteindelijk heeft Phantom het Hyperloopteam voorzien van meer dan 25 verschillende gereedschappen, variërend van Weldon freeshouders voor SK40 opname met HSS frezen, een startset draaibeitels, de Phantom NG-VHM Torusfrees tot en met centreer- en tapboren, ontbraamtools en een mantelfrees met de APHT 1604 wisselplaten. “Vooral de mantelfrees heeft ons veel werk bespaard”, aldus Tammo. “Als je daarmee freest, voel je de warmte in de spanen gaan, terwijl de frees en het materiaal bijna niet warm worden. Dat gereedschap verspaant echt veel sneller.”

 

Dreamhall
Tammo Schwietert (l) en Mars Geuze in de Dreamhall in Delft.

 

Testsite in Toulouse

Dat de hyperloop meer is dan een sciene fiction gedachte van Elon Musk, is afgelopen week duidelijk geworden. Toen heeft het Hyperloop consortium een contract gesloten met het Franse Toulouse om bij de stad een groot testcentrum voor de hyperloop te gaan.

 

Pin It on Pinterest