Made-in-Europe.nu
3D geprint ventielblok

Airbus vliegt met 3D geprint ventielblok voor hydrauliek vliegtuigroer

Airbus vliegt met een A380 met aan boord een 3D geprint onderdeel van de hydraulische installatie. Het gaat om een spoiler actuator, een ventielblok van de primaire vliegtuigbesturing. Het onderdeel is gemaakt door Liebherr-Aerospace, een Duitse luchtvaarttoeleverancier.

 

Liebherr-Aerospace ontwikkelt 3D printproces voor meer onderdelen

Het is voor de eerste keer dat een kritisch onderdeel voor een passagiersvliegtuig 3D geprint wordt en dat Airbus er daadwerkelijk mee vliegt. Liebherr-Aerospace heeft het onderdeel samen met de Technische Universiteit van Chemnitz ontwikkeld, in samenwerking met vliegtuigbouwer Airbus. Het gaat om een ventielblok van de Spoiler Actuator, onderdeel van het primaire besturingssysteem van het vliegtuig. Hiertoe hoort ook het hoogteroer, evenals de rolroeren en richtingsroeren. De spoiler wordt onder andere gebruikt bij de landing en het opstijgen.

Het 3D geprinte ventielblok maakt deel uit van de unit die een van de spoilers van het vliegtuig bedient.

3D printen vervangt smeden en frezen

Traditionele gaat het om een titanium smeeddeel dat met CNC frezen wordt gemaakt. Door het blok te 3D printen, slaagt Liebherr-Aerospace erin om het gewicht met 35% te verminderen. Omdat alleen de vlakken waar geometrische nauwkeurigheid vereist is zijn nabewerkt met CNC-frezen, ontstaat er bovendien veel minder afval. In het klassieke proces wordt het ventiel uit een gesmeed blok titanium gefreesd. Het is de eerste keer dat Airbus daadwerkelijk vliegt met zo’n kritisch onderdeel dat 3D geprint is.

 

Ingrijpende verandering

Het succes wil overigens nog niet zeggen dat het proces nu is uitontwikkeld. Heiko Lütjens, directeur en Chief Technology Officer van Liebherr-Aerospace: “Totdat we 3D printprocessen grootschalig in de luchtvaartindustrie kunnen invoeren, hebben we nog wel een en ander te doen. Alle stappen in het proces, van poeder via de laserparameters en de nabewerking tot het eindproduct, moeten geoptimaliseerd worden.” Dat neemt niet weg dat deze test aantoont welke potenties 3D metaalprinten voor de luchtvaartindustrie heeft. “3D printen zal de wijze waarop toekomstige generaties vliegtuigen ontwikkeld worden, ingrijpend gaan veranderen.”

 

Pin It on Pinterest