Made-in-Europe.nu

GFMS Cut P: nieuwe lijn draadvonkmachines

GF Machining Solutions heeft een nieuwe lijn draadvonkmachines gelanceerd op Solutions Days in Losone. De AgieCharmilles Cut P serie is dan wel de nieuwe draadvonker, feitelijk gaat het om een heel nieuw platform voor Wire-EDM. Op het gebied van zinkvonken is dit platform voor alle modellen al doorgevoerd. Hogere nauwkeurigheden en output, eenvoudigere bediening en klaar voor Industrie 4.0 zijn de trefwoorden.

 

GF Machining Solutions introduceert één gezamenlijk platform voor draad- en zinkvonken

De lancering van de Cut P serie draadvonkmachines markeert eigenlijk het einde van het tijdperk van Agie en Charmilles met ieder hun eigen technologie. “We gebruiken nu hetzelfde platform en dezelfde generator voor alle modellen, zowel draad- als zinkvonken. Besturingstechnisch hebben we voortaan nog slechts één platform”, zegt Mike Onida, salesmanager GF Machining Solutions Benelux. De standaardisatie vergemakkelijkt het onderhoud aan de machines én maakt het voor operators gemakkelijker om zowel de draad- als de zinkvonkmachines te bedienen. “Als wij standaardiseren kan een klant ook gemakkelijker standaardiseren.”

 

Van Cut P350 tot Cut P 1250

De introductie van de nieuwe P-serie draadvonkers heeft plaatsgevonden tijdens Solutions Days in het Zwitserse Losone. De draadvonkers zijn meteen beschikbaar als Cut P350, P 550, P 800 en wat de Zwitsers tijdens de introductie liefkozend noemden de ‘big mama’, de Cut P 1250. Deze grote draadvonker heeft een verplaatsing van 1250 x 850 x 700 mm met een maximaal werkstuk gewicht van 6 ton. Een van de belangrijkste innovaties is de nieuwe generator voor alle machines. Deze is zo compact gebouwd dat de generator heel dicht bij het bad kan worden geplaatst. Daardoor is de bekabeling aanzienlijk korter en dat leidt weer tot een hogere nauwkeurigheid. De best haalbare oppervlakteruwheid van de nieuwe IPG generator is Ra 0,08 µm.

 

AgieCharmilles Cut P
Enkele medische componenten geproduceerd op de nieuwe Cut P.

 

HAZ teruggebracht tot omvang bij slijpen

Doordat de nieuwe generator nog nauwkeuriger zowel de pulsduur als de vorm van de vonk controleert, is de heat affected zone (HAZ) praktisch volledig geëlimineerd. Deze bedraagt nog 0,1 µm mm, vergelijkbaar met de zone die tijdens het slijpen ontstaat. Verder is er veel aandacht geweest om de automatisering nog een stap verder te brengen. Hierin spelen zowel de nieuwe optie Automatic Slug Management (ASM, vanaf komend najaar beschikbaar) als Automatic Sludge Welding (ASW) een rol. ASM zorgt voor de afvoer van de slug (afval) uit de spleet. Met behulp van over- en onderdruk (Bernoulli-effect) gebeurt dit geautomatiseerd. ASW is een nieuwe feature waarmee de kern van een product met een microjoint aan het werkstuk wordt ‘gelast’. Hiervoor voorkomt men dat het losraakt en het werkstuk beschadigt. Voor de laatste snede kan het eenvoudig verwijderd worden zonder risico op beschadiging.

 

AgieCharmilles Cut P
De productie is al gestart in Zadone. Deze Cut P machines draaien hun testuren voordat ze worden uitgeleverd.

De nieuwe draadvonkers hebben bij een aantal pilotklanten al meer dan 30.000 test uren gemaakt. De productie in de Zwitserse fabriek is inmiddels opgestart. In het digimagazine van mei een uitgebreider artikel over Solutions Day 2017 in Losone.

 

 

 

1 comment

Pin It on Pinterest