Heller integreert 3D metaalprinten in compleet productiesysteem

Heller CB

Ook Heller stapt in additive manufacturing. Het is een van de projecten waaraan de groep Development New Business & Technologies werkt. De onderzoekers ontwikkelen een kosteneffectief proces voor 3D metaalprinten, geschikt om met hoge volumes metaal op te bouwen.

 

Machinebouwer ontwikkelt kosteneffectief AM systeem

Het concept moet geschikt zijn voor een industriële productieomgeving. De additive manufacturing oplossing wordt aangevuld met mechanische bewerking. Heller wil 3D metaalprinten inzetten om op bestaande onderdelen features aan te brengen. Deze worden daarna met CNC technologie  afgewerkt om de vereiste nauwkeurigheid te halen.

 

AM vervolg op succes CBC coating technologie

Dit zegt het management van Heller in een toelichting op de jaarcijfers van 2016. Development New Business & Technologies onderzoekt voor de Heller Group mogelijkheden om nieuwe technologie in te zetten, waarmee de groep ook in de toekomst succesvol kan zijn. Een eerste concreet succes van deze afdeling is de ontwikkeling en marktintroductie van CBC (CilinderBoreCoating). Dit is een proces waarbij met behulp van lasdraad en een spraytechnologie, een zeer dunne coating wordt aangebracht aan de binnenwand van een cilinder. Hiermee vermindert de wrijvingsweerstand. Dat resulteert in een lager brandstofverbruik en dus geringere CO2 uitstoot. Heller heeft inmiddels 30 installaties gebouwd. Tegen 2018 moeten dat er 65, goed om dan jaarlijks meer dan 8 miljoen cilinderboringen te bewerken.

 

Toepassingen voor 3D metaalprinten

Net als bij CBC, zoekt het team nu ook voor 3D metaalprinten de meest geschikte technologie, goede toepassingen en interessante afzetmarkten. Daarbij kijkt men niet alleen naar de auto-industrie, waarin Heller traditioneel erg sterk is, maar ook naar de algemene toelevering. Deze laatste markt wordt voor de machinefabrikant steeds belangrijker.

Heller wordt vertegenwoordigd door Oude Reimer.

FOTO: het CBC proces is een van de successen van de groep die binnen Heller nieuwe technologieën en toepassingen ontwikkelt. Additive Manufacturing is een van de nieuwe uitdagingen waar het team momenteel aan werkt.

 

Hier klikken
Authors

Gerelateerde artikelen

Top