Kan lasertechnologie ooit conventionele productietechnieken volledig aflossen? Verwachten ondernemingen als Trumpf, IPG, Coherent en het Chinese Han’s Laser Technology dat we in de toekomst alles met lasertechnologie kunnen maken? De topmanagers van deze vier bedrijven, die de lasermarkt domineren, geven op de eerste dag van het AKL’18 in Aken ieder antwoord op deze vraag.

 

Topsprekers uit Europa, VS en China geven hun visie op de toekomst van lasertechnologie

 

Lasertechnologie in de digitale wereld

Van 2 tot en met 4 mei 2018 vindt voor de 12e keer in Aken het lasercongres AKL’18 plaats. Het Fraunhofer ILT heeft dit jaar niet minder dan 77 laser experts gestrikt om de laatste trends in R&D en ervaringen uit de productietoepassingen van lasertechnologie te delen. Er worden dit jaar meer dan 600 deelnemers aan het congres verwacht. De centrale vraag tijdens het lasercongres zelf, is hoe de spelers in lasertechnologie hun digitale oplossingen kunnen integreren en hun ontwerp- en productieprocessen. Hoe kunnen ze continu de productiviteit en kwaliteit verbeteren? Maar ook de vraag of er nieuwe businessmodellen gaan ontstaan, eventueel uit samenwerking tussen designers, experts uit de maakindustrie en hun klanten, zodra de productie volledig in de gedigitaliseerde omgeving wordt opgenomen.

 

Dit jaar rekent het Fraunhofer ILT op ruim 600 deelnemers aan het AKL’18.

 

De vijf grootste kansen en uitdagingen

De Gerd Herziger sessiem het eerste blok op 3 mei, start met een aantal topsprekers uit de internationale laserindustrie: Peter Leibinger (TRUMPF), Qitao Lue (Han’s Laser Technology Industry Group Co., Ltd in Shenzhen, China), Eugene Shcherbakov, (IPG Laser, Germany) and DrMark Sobey (Coherent Inc. in Santa Clara, U.S.). Elk van hen schetst de 5 grootste uitdagingen en de kansen voor de laserindustrie. Met name gaan ze ook in op het thema big data. En ze geven hun antwoord op de vraag of lasertechnologie ooit alle conventionele maaktechnieken kan vervangen. Daarna volgen de inhoudelijke sessies, verdeeld in onder andere micro- en macro toepassingen, laserbronnen en materialen.

 

AKL'18

Additive manufacturing en procescontrole

De 12e editie van het congres over lasertechnologie AKL’18 start in mei meteen met twee extra fora. Eén hiervan is net als voorgaande jaren gewijd aan additive manufacturing met onder meer de rol in de gereedschapmakerij voor de automobielindustrie. Het andere forum duikt in de procesbesturing van lasers. Onder andere Porsche geeft dan inzicht in hoe ze de verschillende laserprocessen bij de productie van de Porsche auto’s, monitoren en constant houden.

Deelnemers aan het AKL’18 kunnen eveneens de laboratoria van het Fraunhofer ILT bezoeken, waar de nieuwste onderzoeksresultaten gedeeld worden in de vorm van demonstraties.
Registreren voor het AKL’18 kan tot 9 maart voor wie in aanmerking wil komen voor het early bird tarief.