Open Huis Mazak: investeringsbereidheid groot

Robojob tower

Met méér dan 650 bezoekers, is het open huis van Mazak in Leuven dit jaar drukker bezocht dan ooit. De bezoekers kwamen van zo’n 270 verschillende bedrijven. De investeringsbereidheid is goed, aldus Job van Berkel, directeur Yamazaki Mazak Benelux.

 

Ruim 650 bezoekers zien veel automatiseringsoplossingen voor Mazak machines

Het zijn weer booming tijden voor de metaalverwerkende industrie. Dat is te merken op de druk bezocht huisshows. Mazak deed er nog een schepje bovenop. “Drukker dan vorige keer”, aldus Job van Berkel aan het eind van de 3e dag van het evenement in Leuven, waar Yamazaki Mazak ook het Europees onderdelencentrum heeft gevestigd.  Ook de vooruitzichten voor 2018 zijn positief. Vandaar dat de investeringsbereidheid ook voor 2018 positief is.

 

Veel interesse automatisering

Vooral de interesse in automatisering is groot, merkt Job van Berkel. “Iedereen voelt de prijsdruk”, geeft hij als een van de redenen hiervoor. “Daarnaast zitten we in de tweede golf automatiseringstechnologie. De software is beter beheersbaar waardoor ook kleine series zich gemakkelijker laten automatiseren.”

 

Halter en BMO Automation

Mazak liet op drie verschillende niveaus de mogelijkheden van automatisering van CNC machines zien. Halter demonstreerde de Load Assistant aan een Integrex J200. BMO Automation had de Platinum 50 cel gekoppeld aan een Mazak Variaxis j-600/5X. “We hebben aan de machine nog een extra gereedschapmagazijn gekoppeld zodat er plek is voor 270 gereedschappen”, zegt Van Berkel over deze opstelling. Daarmee biedt deze opstelling de mogelijkheid om de machine ook bij complexe bewerkingen, die veel verschillende (zuster) gereedschappen vragen, in de nacht of het weekend lange tijd onbemand te laten draaien.

 

Mazak

Verspreid over 3 dagen trok Mazak meer dan 650 bezoekers naar de huisshow in Leuven.

 

Klauwplaatwissel bij Robojob

RoboJob demonstreerde aan een Mazak Integrex i 300S de nieuwe Tower. Dit automatiseringssysteem is op de EMO voor het eerst getoond en beleefde bij Mazak de Benelux primeur. Op amper 1 m2 biedt RoboJob een systeem met 20 lades met capaciteit voor meer dan 5 ton producten, pallets en opspangereedschappen. Onderdeel van de oplossing is de automatische klauwplaatwisseling. RoboJob gebruik hiervoor als eerste system integrator het nieuwe systeem van Kitagawa. Vooralsnog gaat het om een klauwplaats van 250 mm.

 

Mooi voorbeeld van hoe de industrie het technisch onderwijs kan ondersteunen. Binnenkort meer over dit initiatief. 

 

Samenwerking maakindustrie en onderwijs

Mazak had dit jaar een aparte plek ingeruimd voor het Thomas More instituut op Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver (B). Studenten van de bachelor Ontwerp- en Productietechnologie hebben sinds kort de beschikking over een machine van Mazak om hun eigen designs te frezen. Op de huisshow toonden ze onder andere een project waarbij een 25 jaar oud BMX model geredesigned en verbeterd wordt. Daarnaast stond er de Aero-Bike, een elektrische mini-motorfiets die de studenten in het ASCP programma (speciaal programma geïnitieerd vanuit de luchtvaartindustrie) hebben ontwikkeld en door Asco Industries is gefreesd. De motorfiets is volledig van vliegtuig titanium gefreesd.

 

 

Foto boven: de nieuwe Tower van RoboJob bij een Mazak Integrex.

 

 

 

Hier klikken

Authors

Gerelateerde artikelen

One Comment;

  1. Pingback: Robot aan de CNC draaibank wordt flexibeler

Comments are closed.

Top