Made-in-Europe.nu
5-assige freestechnologie

Additive manufacturing zorgt voor groei 5-assig CNC-frezen

Het 5-assig frezen gaat komende jaren sterker groeien dankzij 3D metaalprinten. Niet alleen zal het aandeel 5-assige freesmachines in de totale markt groter worden. Ook hun relevantie wordt groter. De complexe componenten die met additive manufacturing geproduceerd worden, kun je alleen nog 5-assig nabewerken.

 

Akense onderzoekers verwachten toename relevantie 5-assig verspanen

Dat heeft Moritz Wollbrink, manager business unit Tool and Die Making bij het Fraunhofer IPT gezegd op de 3D Printing Post Processing conferentie op Brightlands Chemelot campus in Sittard-Geleen. Jakajima, matchmaker voor innovatieve sectoren, organiseerde deze conferentie afgelopen week om aandacht te vestigen op het feit dat 3D printen niet op zichzelf staat, maar onderdeel is van een totale procesketen.

 

Effectiviteit AM vergroten door integratie procesketens

En dat was ook de boodschap van Moritz Wollbrink van Fraunhofer IPT. Op de universiteitscampus in Aken zijn momenteel 100 onderzoekers van de verschillende instituten met een jaarlijks budget van 16 miljoen euro bezig met onderzoeksprojecten rond additive manufacturing. De focus ligt hierbij op 3D metaalprinten. Deze technologie maakt deel uit van een horizontale zowel als verticale procesketen. De effectiviteit van 3D metaalprinten wordt pas goed als de productiestap verbonden wordt met andere stappen, zowel horizontaal als verticaal.

 

Moritz Wollbrink: 3-assige CNC-machines hebben hun beperkingen als je de complexe AM-werkstukken moet bewerken.

 

5-assig CNC-frezen snelst groeiende techniek

Uit onderzoek dat in Aken plaatsvindt, blijkt dat onder invloed van 3D metaalprinten de rol van 5-assig CNC-frezen gaat toenemen, zowel wat het aandeel in de totale freesbewerkingen betreft als de belangrijkheid. “Tot 2025 is 5-assig frezen de snelst groeiende van alle productietechnieken voor de metaal”, aldus Wollbrink. “Door additive manufacturing komen er meer complexe structuren en vormen. Als je die moet nabewerken hebben 3-assige machines beperkingen. Daarom zie je de groei van 5-assig frezen. Dat is een zeer flexibele technologie om geometrische delen zelfs als de complex zijn te bewerken.”

 

Autonome productiesystemen

De Akense onderzoekers verwachten overigens dat er autonome planningssystemen komen evenals autonoom opererende productieketens. Algoritmes waarin kennis van de productietechnieken is verwerkt, herkennen de werkstukken en kiezen op basis van de gevraagde specificaties de verschillende bewerkingsprocessen die ze dan combineren. Het Fraunhofer IPT heeft al de eerste software voor een dergelijk systeem geschreven.

 

 

Pin It on Pinterest