Made-in-Europe.nu
PhotonDelta

Fotonica moet groeimarkt worden voor precisie-industrie

Door een investering van in totaal 236 miljoen euro in de versnelde ontwikkeling van geïntegreerde fotonica, moet er in 2026 in Nederland een nieuwe bedrijfstak zijn ontstaan met minstens 25 bedrijven en een totale omzet van € 1 miljard. Dat is de inzet van de samenwerking binnen PhotonDelta. De convenant tussen alle partners is nu officieel ondertekend.

 

Partijen binnen PhotonDelta investeren bijna kwart miljard euro in toekomst technologie

Zelfrijdende auto’s, goedkope en zuinige datacentra, 5G: het zijn slechts enkele toepassingen waarin fotonica in de toekomst een rol gaat spelen. Geïntegreerde fotonicachips werken met fotonen (lichtdeeltjes) in plaats van elektriciteit. Deze markt, waarvoor precisietechnologie essentieel is, verdubbelt elke 2,5 jaar in waarde.

 

Koplopersrol vasthouden

Onder de vlag van PhotonDelta werken enkele partijen samen aan de bouw van een voor de Nederlandse industrie én samenleving belangrijke sector. Het Photondelta plan moet voor massa gaan zorgen. Daardoor kan Nederland de koploperspositie behouden en het ecosysteem voor deze toekomstindustrie groeien. Dat moet volgens de initiatiefnemers in 2026 voor 4000 arbeidsplaatsen zorgen. Marius Prins, algemeen directeur van Oost NL, een van de ondertekenaars: “Wereldwijd is fotonica een van de belangrijkste innovatieve sleuteltechnologieën. Nederland is, mede door de kennis bij bedrijven en kennisinstellingen in Twente, Eindhoven en Nijmegen, wereldwijd koploper op het gebied van geïntegreerde fotonica. Als je de krachten bundelt, kun je die positie verstevigen en innovaties met maatschappelijke impact op de markt brengen.”

 

De partijen die samenwerken in PhotonDelta.

 

Snelle technologietransfer

De PhotonDelta strekt zich uit tot de regio Eindhoven. Hier is professor Ton Backx (Institute for Photonic Integration bij de Tue) een van de initiatiefnemers geweest. Volgens hem is de productlevenscyclus zover ingekort, dat er grote behoefte bestaat aan een snelle technologietransfer van de universiteiten naar maakindustrie. Via PhotonDelta krijgen ook kleinere bedrijven toegang krijgen tot IP. Bovendien wordt het makkelijker om kostbare apparatuur te delen, evenals onderzoekscentra zoals het NanoLab@Tue in Eindhoven en het Mesa+ lab in Enschede.

 

100 onderzoekers in Twente

De regio Twente en de provincie Overijssel hebben het onderwerp fotonica op de agenda bij het Rijk gezet. Van hieruit wordt mee geïnvesteerd in de versnelling. Aan de Universiteit Twente werken binnen het Mesa+ instituut momenteel 100 onderzoekers het thema. Door samenwerking met de Saxion Hogeschool en verschillende spinoffs op het gebied van fotonica maken ze deel uit van het regionaal ecosysteem. Via het Fraunhofer Project Centre is er bovendien een goede band met de Duitse industrie en kennisinstellingen.

FOTO: een onderzoeker in het Twentse Mesa+ Lab (Foto: Universiteit Twente)

 

Pin It on Pinterest