Made-in-Europe.nu

AI brengt Industrie 4.0 naar een hoger niveau

Precies acht jaar geleden werd het begrip Industrie 4.0 voor het eerst gepresenteerd op de Hannover Messe. Het is de aftrap geweest voor de digitalisering van de maakindustrie. Deze week zal op de Hannover Messe duidelijk worden dat de toepassing van Industrie 4.0 concepten concreter worden. Buzzwords zijn kunstmatige intelligentie (AI) en Machine Learning. Vinden we deze binnenkort ook terug in de werktuigmachines?

 

Kunstmatige Intelligentie (AI) kan een enorme boost geven aan de Europese economie. Dat hebben de onderzoekers bij McKinsey onlangs berekend. Tot 2030 kan de Europese economie met 19 procentpunten extra groeien als er een constante focus op AI komt. Europa moet wel opschieten, zeggen de consultants. Landen zoals de VS en China zetten er sterk op in. Duitsland moet vooral werk maken van een beter start-up klimaat, aldus McKinsey. Op de Hannover Messe is het thema AI dit jaar sterk aanwezig.

 

Schunk ontwikkelt zelf-lerende grijper

Schunk toont op de Hannover Messe hoe AI en visiontechnologie de manier waarop we automatiseringssystemen inzetten, gaat veranderen (foto boven). Dankzij de kunstmatige intelligentie herkent de grijper de producten. Dankzij de interactie met 2D en 3D camera’s is het zelf-lerend systeem al na enkele cycli in staat om werkstukken goed te grijpen. Ook als ze random op een transportband liggen. Elke keer dat de grijper een werkstuk vastpakt, leert het systeem bij. Schunk demonstreert de SVH 5-finger hand dit jaar in Hannover.

Acht jaar na introductie Industrie 4.0 toont de Hannover Messe kunstmatige intelligentie voor in de productie

AI voor de verspanende productie

Het Amerikaanse MachineMetrics presenteert dit jaar op de Hannover Messe en door kunstmatige intelligentie gestuurd analyseplatform, speciaal ontwikkeld voor de verspanende industrie. Het gaat hier om een out-of-the-box  applicatie. Het systeem biedt realtime inzicht in de onderhoudsstatus van machines, gedetailleerde analyses van de productieprocessen, signaleert waar de productie achterloopt op de planning en doet suggesties voor predictive maintenance. Bij dit laatste gebruikt MachineMetrics kunstmatige intelligentie.

Koppeling met bijna alle machines

Het systeem kan gekoppeld worden aan bijna elke machine. MachineMetrics heeft een eenvoudige IoT gateway die de data uit de CNC-machines haalt en omzet naar een dashboard waarop iedereen kan zien waar de productie goed loopt en waar niet. Operators worden met tablets bij de machine ondersteund. De data worden geanalyseerd om de meest voorkomende procesverstoringen te achterhalen. De Amerikaanse start-up heeft recent bij een series A funding ruim 11 miljoen dollar opgehaald bij enkele investeerders. Tot nog toe heeft MachineMetrics, dat met abonnementsvormen werkt, vooral klanten in de VS. Het wil uitbreiden naar Europa.

Google voorspelt productie windmolenpark  36 uur vooruit

Tot nog toe wordt kunstmatige intelligentie vooral ingezet voor beeldverwerking. Daarnaast zijn er de eerste aanzetten voor voorspellend onderhoud. In de slimme fabriek van de toekomst gaat het echter verder. Data vormen dan de basis voor analyses die uiteindelijk tot een efficiëntere productie moet zorgen. Op de Hannover Messe demonstreren Google en haar AI-bedrijf DeepMind een systeem voor windkrachtturbines. Het voorspelt tot 36 uur vooruit hoeveel energie een windmolenpark zal produceren. Slimme algoritmen die gevoed worden met gegevens over de verwachte weersomstandigheden, kunnen tot 36 uur vooruit de productie van een windkrachtpark voorspellen. Momenteel wordt in de VS een eerste pilot uitgerold, met een park dat een totale capaciteit heeft van 700 MW.

De Hannover Messe 2019 start maandag 1 april en duurt tot en met vrijdag 5 april.

Lees hier de strategie waarmee de Duitse overheid met de Duitse industrie op het vlak van kunstmatige intelligentie komende jaren een toppositie wereldwijd wil veroveren.

Pin It on Pinterest