Made-in-Europe.nu

Siemens MindSphere gaat VW supply chain verbinden

Siemens, Volkswagen en Amazon gaan een gigantische Industrial Cloud bouwen. In eerste instantie koppelt Siemens via MindSphere alle machines in de 122 VW-fabrieken wereldwijd aan elkaar. In een later stadium worden ook de toeleveranciers met meer dan 30.000 productielocaties gekoppeld. VW wil zo een basis leggen voor een naadloze digitale integratie van de totale supply chain.

Het nieuws eerder deze week dat Volkswagen voor Amazon kiest als partner voor de industriële cloud, is aardig ingeslagen in Duitsland. VW zet daarmee Duitse aanbieders van clouddiensten buiten spel. Vandaag maakt Siemens bekend dat het door VW gekozen is als integratiepartner voor de Industrial Cloud. De autofabrikant gaat gebruik maken van het MindSphere IoT platform van Siemens.

Siemens integratiepartner voor Industrial Cloud VW en Amazon

Dit initiatief, een weekend voordat de Hannover Messe start, illustreert de versnelling op het vlak van Industrie 4.0. De ambities van VW liegen er niet om. In eerste instantie gaat Siemens machines en installaties in de 122 VW-fabrieken wereldwijd koppelen aan MindSphere. Doordat op het platform data uit de productie geanalyseerd kunnen worden, moet de productiviteit verbeteren. Voor de analyse zijn niet alleen Siemens analysetools in de vorm van apps beschikbaar. Ook andere app-ontwikkelaars krijgen toegang tot het platform. Ook willen de partijen samen met machine-leveranciers nieuwe toepassingen ontwikkelen.

Edge en cloud samen

Het gaat hier overigens om alle fabrieken binnen de VW Groep, dus ook de fabrieken van Porsche, Skoda, Audi en de andere merken. Bij de machines komen er Edgecomputers, zodat de data in eerste instantie lokaal blijven. Hier vindt de eerste analyse plaats, voordat relevante data worden doorgestuurd naar de Industrial Cloud voor verdere analyse. Dit moet tot betere data voor het IoT platform zorgen. Siemens en MindSphere partners gaan onder andere toepassingen voor predictive maintenance aanbieden.

Totale supply chain digitaal koppelen

In een tweede stadium wil VW ook toeleveranciers toegang bieden tot de Industrial Cloud. Dat zijn er zo’n 1.500 momenteel, met meer dan 30.000 productielocaties. Door de hele supply chain digitaal aan elkaar te koppelen, moeten de efficiency en productiviteit verbeteren. Ook denkt men dat de flexibiliteit toeneemt doordat data uitwisseling voor meer transparantie in de keten zal zorgen.

Pin It on Pinterest