Made-in-Europe.nu

Forse daling orders voor Duitse machinebouwers

De Duitse machinebouwers beginnen te merken dat de auto-industrie vorig jaar op de rem heeft getrapt qua investeringen. De orderintake in Q1 2019 toont de scherpste terugval sinds jaren: -21%. Dat meldt de VDW. Lichtpuntje: de Eurozone is het meest stabiel met een min van 3%.

 

Afgelopen maand is het een thema dat op elk open huis van een Duitse machinebouwer ter sprake komt: hoe ver is de markt teruggevallen? De VDW laat met de Q1 cijfers zien dat dit wereldwijd fors is. Een daling van het aantal nieuwe orders met 21% is fors; het is ook voor de eerste keer sinds 2014 dat de orderwaarde lager uitkomt dan de verkopen in een kwartaal. Want door de order backlog groeien de verkopen nog met 6%.

Sector geraakt door lagere investeringen in semiconductor en auto-industrieDuitsland: al twee jaar daling orders

Wilfried Schäfer, directeur VDW, zegt in een reactie dat de wereldwijde afkoeling van de economie “eindelijk impact krijgt op de Duitse werktuigmachineindustrie”. Tegelijkertijd plaatst hij wel de kanttekening dat de eerste helft van 2018 een zeer hoge orderintake liet zien. Alleen al vanuit dit oogpunt denkt hij dat de cijfers over de tweede helft van 2019 relatief beter gaan uitzien. Opvallend is dat de daling eigenlijk wereldwijd zichtbaar, waarbij Europa het nog goed doet. Maar in Duitsland nemen de orders nu toch al voor het tweede opeenvolgend jaar af.

Automobielindustrie snijdt nog verder

Schäfer schrijft de daling met name toe aan de structurele zwakte in de auto-industrie (met ongeveer 75% de grootste afzetmarkt) én de afname van de vraag uit de semiconductor industrie. “De internationale auto-industrie heeft de investeringen in 2018 gehalveerd tot 4% vergeleken met 2017. En waarschijnlijk gaat men dit nog verder terug brengen dit jaar.” Daarnaast merkt de Duitse machinebouw industrie dat de opkomende markten geraakt worden door de politieke turbulentie en zwakke groeicijfers in China.

Levertijden worden weer korter

De machinebezetting bij de Duitse machinebouwers was afgelopen kwartaal gemiddeld 86,5%. Dat ligt onder het gemiddelde van 2018. Keerzijde hiervan is dat geleidelijk aan de levertijden afnemen. De VDW verwacht overigens dat de bestellingen in de tweede helft van dit jaar weer aantrekken. Men rekent dus op een EMO effect. In september vindt immers de grootste machinebeurs ter wereld weer in Hannover plaats.

Gratis toegangskaarten voor de EMO 2019 kun je hier aanvragen.


Pin It on Pinterest