Frank te Hennepe van Larsen Premium Precision Parts gaat op de EMO vooral naar nulpuntspansystemen en robotisering kijken. “We hebben een nieuwe Matsuura MAM72-63V, 5-assige machine gekocht, die dit najaar geleverd wordt. Daar wil ik manarm mee gaan produceren.”

Hoogwaardig draai- en freeswerk

Larsen Premium Precision Parts verspaant fijnmechanische componenten. Hoogwaardig draai- en freeswerk in RVS, aluminium, kunststof en ook exotische materialen. Bij het draaiwerk heeft het bedrijf al ervaring met manarm werken. Hier werkt men met robots. “In het frezen hebben we beperkt ervaring met manarm werken. Voor mij gaat het daar wel naar toe. Niet alleen om meer uren te kunnen maken, ook om mijn vakmensen interessant werk te kunnen blijven bieden. Ze worden procesoperator in plaats van knoppendrukker.”

Wel robot, geen palletwisselaar

Op de EMO gaat Frank te Hennepe kijken naar exposanten zoals Schunk, 3R, Erowo en ook het Nederlandse Cellro, waar hij onlangs al de nieuwe smartcel heeft gezien. Hij zoekt de automatisering in een robot voor het wisselen van de stukken. “Een palletwisselaar is op zich prima, maar ik wil iets meer seriematig werk gaan maken. Dan is een palletwisselaar minder aantrekkelijk. Ik heb liever een gripper op een robot waarmee ik producten kan wisselen.” Een kwestie van kosten: veel productwissels kosten meer pallets. De metaalondernemer uit Zeewolde kiest er overigens bewust voor om eerst de Matsuura te plaatsen en daar ervaring mee op te doen en daarna pas de robot te kopen. “Laat ons eerst enkele maanden ervaring opdoen met deze machine. Anders staat de robot in het begin toch maar stil.”

Laagsgewijze opbouw

Voor Frank te Hennepe wordt het de eerste keer dat hij naar de EMO gaat. “Ik zit pas 3,5 jaar bij dit bedrijf.” Hij is wel benieuwd naar wat de beurs te bieden heeft. “Ik ga er ook heen om nieuwe ontwikkelingen te zien.” Zo houdt hij onder andere de ontwikkelingen op het vlak van laagsgewijze opbouw – rapid prototyping en manufacturing oplossingen – scherp in de gaten. “Dat is het verhaal van de DVD en de video.” Hij wil met Larsen Premium Precision Parts mee vooraan staan als die technologie echt gaat doorbreken.

Kwaliteit versus energie

Een van de beursthema’s van de EMO is energiebesparing. Frank te Hennepe zegt dat dit voor hem absoluut nog niet speelt, ook al denkt hij wel actief na over maatschappelijk verantwoord ondernemen. “De kwaliteit van de machine en de betrouwbaarheid zijn zo fundamenteel belangrijk, dat energieverbruik nooit een leidende factor kan zijn bij de keuze. Het gaat uiteindelijk erom hoe nauwkeurig de producten van je machine komen.”

 

Meer informatie 

EMO 2011

Larsen Premium Precision Parts  

 

Geef een reactie

Pin It on Pinterest