Vanuit Sirris vertrekt een delegatie van vijf verspaningsexperts naar de EMO 2011. Dat heeft onder andere te maken met een project rond precision manufacturing, dat 1 oktober officieel start. En op dat vlak is er veel nieuws te vinden op de EMO. Jef Loenders, technologie-adviseur, heeft zijn lijstje dan ook klaar. Behalve in precisiebewerken gaat zijn interesse uit naar alles wat met energiezuinige machines te maken heeft. Sirris is het Collectief Centrum van de Belgische Technologische Industrie. Deel 4 in de serie EMO-bezoekers.

Hembrug 

De werktuigmachine-industrie is weer booming. Dus mag je veel innovaties verwachten, denkt Jef Loenders. Het komend decennium zullen vier thema’s de trends in de verspanende industrie bepalen: precies, digitaal, intelligent en eco-efficiënt. Wat ‘precies’ betreft, gaat hij zeker langs bij Yasda, dat een ultra nauwkeurig 5-assig bewerkingscentrum heeft aangekondigd dat minder dan 1 µm positioneer onnauwkeurigheid belooft. De Nederlandse machinebouwer Hembrug bezoekt hij eveneens. “Ook in het project precision manufacturing gaan we naar de nieuwe generatie precisie-harddraaimachines van Hembrug kijken.” Monforts, dat het laserondersteund draaien van keramiek op een draaibank introduceert, past net zo in dit rijtje. Naar Mori Seiki en DMG gaat hij, geprikkeld door de enorme stand waarmee de Duitse en Japanse machinebouwer gezamenlijk uitpakken. “Toch wel groot nieuws.” Op elk van de vier thema’s die Jef Loenders noemt, vind je wel innovaties in Hannover. Om het nieuws rond intelligent produceren te zien, wil hij onder andere Cellro bezoeken. “Hun concept past perfect in ons verhaal van smart manufacturing en de digitale fabriek.”

Eco-efficiënt

Jef Loenders leidt momenteel bij Sirris een project rond eco-efficiënt verspanen. Daarin kijken ze verder dan de deelnemers aan het Blue Competence initiatief van de VDW (hal 16, stand E04) doen. Richten deze fabrikanten zich met name op het thema energie, Sirris neemt ook geluidsbelasting, performantie én materiaalefficiency mee. “Bedrijven liggen nog niet wakker van hun energiefactuur. Maar als je zegt dat ze 10.000 euro op jaarbasis kunnen besparen, willen ze wel luisteren”, zegt Jef. Hij vindt dat organisaties als Sirris en de universiteiten de taak hebben om aan bewustwording bij metaalondernemers te werken. “Ik ben ervan overtuigd dat dit de komende tien jaar aan belang gaat winnen.” Okuma toont op de EMO een nieuwe intelligent product energy savings concept. Weiler laat een energie-zuinige precisie draaibank zien. En Siemens is een koploper met de Ctrl-E functie.” Eén dag spendeert Jef Loenders aan de conferentie over duurzaam produceren.

Gereedschappen

Bij de gereedschapfabrikanten verwacht hij minder nieuws. Wel wil hij bij Dormer Tools de booroplossingen voor composieten en superlegeringen bekijken; bij Seco Tools polshoogte nemen wat de integratie van Jabro Tools oplevert voor het composiet frezen. En aan Sandvik gaat hij de vraag stellen wat de voordelen zijn van de nieuwe gereedschappen voor tandwielverspaning ten opzichte van de wikkelfrezen. “Ik heb echter het gevoel dat we bij de gereedschappen qua coatings om standtijd te verhogen een beetje uitgekeken zijn. Ik zie daar voorlopig niet veel verdere innovaties in.” En MAG mag alvast nadenken over een prangende vraag van Jef Loenders over het cryogeen koelen dat de machinebouwer voor het eerst in Europa laat zien. “Wat doet het met de delta T als je ijskoud verspaant? Slijt je gereedschap niet sneller als er zo een groot temperatuurverschil (temperatuurschok) is tussen gereedschap en werkstuk of spaan?”

 

Meer informatie:

Sirris

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard”]

 

 

1 gedachte over “Sirris-team rekent op veel innovaties op de EMO

  1. Pingback: Homepage

Geef een reactie

Pin It on Pinterest