Van Riet Metaalbewerking BV wil 100 procent zekerheid dat in de onbemande uren foutloze producten worden gefreesd. Zelfs als het om nauwkeurigheden van enkele microns gaat. Pimpel Benelux heeft daarom de Esprit postprocessor gemodificeerd.

 

[box type=”info”]Pimpel-Benelux is een van de deelnemers aan Metaalexpo in De Bosch op 5, 6 en 7 maart 2013. Je vindt de experts van Pimpel op stand 06/C120[/box]

Recent heeft de Nederlandse verspaner geïnvesteerd in een Mazak Variaxis 630 5X, om 18 tot 20 uur per dag onbemand te kunnen frezen. De metaalondernemer heeft echter tegelijk geïnvesteerd in een geavanceerde CAM-oplossing van Esprit en Pimpel, Europa’s grootste ontwikkelaar van postprocessors en ad ons voor Esprit software. Ad van Riet: ”Als we hier ’s ochtends binnenkomen, moeten goede producten in de cel liggen.” Daarom heeft Pimpel de meetcyclus in de Esprit postprocessor geïntegreerd. “Zelfs van verloop van het gereedschap hebben we geen last, omdat een afwijking automatisch gecorrigeerd wordt. Vallen de maten buiten de toleranties, dan gaat de besturing automatisch terug naar de beginregel van deze bewerking en wordt de bewerking opnieuw gedaan.” Als een maat zodanig buiten de toleranties valt dat corrigeren niet mogelijk is, wordt de bewerking afgebroken. Constateert de meettaster dat een gat te conisch is, wat duidt op gereedschapslijtage, dan wordt automatisch het gereedschap gewisseld. De proceszekerheid neemt dus sterk toe. Ondanks dat de kwaliteitscontrole onbemand plaatsvindt, meet Bart van de Sande, voorman, steekproefsgewijs werkstukken na in de meetkamer. “De meettaster zit op de machine. Er kan dus een afwijking ontstaan.”

300 nulpunten

Pimpel Benelux heeft de Esprit postprocessor onder andere voor nulpuntbepaling binnen de mogelijkheden van de standaard uitgebreid voor Van Riet Metaalbewerking. In principe kan de verspaner dankzij deze uitbreiding nu op drie manieren het nulpunt bepalen. Bij een hiervan wordt een van de 300 nulpunten die Mazak in de machineruimte heeft gedefinieerd eenmalig ingegeven en Esprit koppelt de nulpunten van het programma daaraan. Dit heeft men gedaan om ook als meerdere stukken op een pallet zijn opgespannen, supernauwkeurig te kunnen frezen.

 

Lees hierboven het volledige verhaal over Van Riet Metaalbewerking en hoe Pimpel-Benelux met deze Esprit postprocessor het bedrijf ondersteund heeft naar een hoger niveau te komen. Of download deze businesscase hier gratis voor je tablet (best te bekijken met de app Bookman)

 

2 gedachten over “Integratie meetcyclus in Esprit postprocessor

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest