Door goed naar trends te kijken, zorg je dat de investering ook in de toekomst euro's oplevert

Zo’n 400 exposanten tonen hun nieuwste producten op de Techni-Show 2012. Maar hoe zorg je ervoor door al die bomen het bos te blijven zien? Made in Europe Nu zet een aantal trends op een rij die helpen gericht de beurs te bezoeken.

Integratie van bewerkingen

Het feest van de maakindustrie, zo bestempelt beursorganisator Martijn Beckers de Techni-Show. Maar dan wel een feestje met een serieus karakter, want uiteindelijk gaat het om de investeringen waar je morgen mee kunt concurreren. Dan is het goed óók stil te staan bij de trends in de verspaning. Eén hiervan is integratie van meerdere bewerkingen in één machine. Het meest sprekend voorbeeld is ongetwijfeld het frezen op een draaibank of het draaien op een freesbank, de multitasking bewerking zoals bijna elke machinefabrikant die aanbiedt.

[box type=”tick”]Zes trends

– integratie bewerkingen op één machine

– rol van software en IT

– automatisering vergt meer dan enkel een robot

– duurzaam met energie en grondstoffen

– nieuwe materialen zoals titanium en carbon

– 3D printen

[/box]

De komende tijd zullen ook andere combinaties doorbreken: frezen en harden bijvoorbeeld. Nauwkeuriger bewerken, kortere doorlooptijden en minder handwerk zijn de voordelen die deze trend sturen.

Rol van software

Wie op zoek is naar freesdraaicombinaties, moet niet alleen bij de machineleveranciers op de Techni-Show gaan kijken, maar ook bij zowel de aanbieders van CADCAM-pakketten als die van besturingen. Daar vinden namelijk minstens zulke grote ontwikkelingen plaats als in de hardware. Doorlooptijdverkorting begint bij de werkvoorbereiding. Draaifreesbewerkingen vragen om een eenvoudig te bedienen besturing én – onmisbaar in de toekomst – goede simulatie. Vijfassig frezen maar ook het gecombineerd frezen en draaien op een machine zullen meer en meer eisen gaan stellen aan simulatie, waarbij sommige fabrikanten van voorinstelapparatuur de 3D-data van de gereedschappen beschikbaar stellen voor een nog preciezere simulatie.

Worldclass manufacturing

IT-toepassingen gaan in dit decennium een grote rol spelen in de afloopt van productieprocessen, ook als je nog steeds aan de machine zelf programmeert. Denk aan systemen om de feitelijke inzetduur van je freesspil te meten. Of systemen voor conditiemonitoring: Worldclass Manufacturing legt ook een onderhoudsplicht neer bij de gebruiker (lees nog even het verhaal van Jeroen Bender in het laatste digimagazine).
Dit keer is het aanbod van CADCAM-software, meet- en visiontechniek geclusterd in hal 11. Hier staat het nieuwe cluster productieautomatisering.

Automatisering vergt meer dan robot

Want de andere trend is automatisering: van het nulpuntspansysteem tot en met robotisering en automatische machinebelading. Ongetwijfeld zullen er veel robots staan op de beurs, uiteenlopend van eenvoudige oplossingen tot de meest geavanceerde systemen die zelfstandig werkstukken draaien – voor de bewerking van de zesde kant – en bekkens wisselen. Robotisering doe je niet alleen om kosten te besparen.

 

 

 

Peter van Leeuwen van MetalTech in Weesp slaat in zijn verhaal in het digimagazine van maart de spijker op de kop als hij zegt vooral een robot te hebben gekocht omdat hij geen vakmensen meer kan vinden. Dat probleem zal meer en meer bedrijven dwingen om hun productie te automatiseren. En er zijn op dit vlak meerdere wegen die naar Rome leiden. Kies vooral de oplossing die bij je past en die je beheersbaar is. Ook hier geldt weer: een robot of een andere oplossing voor automatisch beladen is slechts één kant van het verhaal. Als je onbemand gaat verspanen, gaan opeens andere zaken een rol spelen. Spanenafvoer, controle van het vloeistofniveau van je machines, zelfs de warmteontwikkeling in de machine kan dan tot onverwachte problemen leiden. Of je gereedschapmagazijn dat opeens te klein blijkt te zijn. Met de nieuwste generatie gereedschappen, hun specifieke coatings en de daarbij behorende parameterinstellingen, kun je standtijden vaak flink verlengen.

Het thema duurzaamheid

Duurzaam investeren in productietechnologie waar je ook volgend jaar nog mee kunt concurreren, betekent dus naar het totaal plaatje kijken, niet slechts één facet eruit tillen. Het woord duurzaam zal op de Techni-Show waarschijnlijk ook op een andere manier aan bod komen: duurzaam in de zin van zuinig omspringen met energie- en grondstoffen. Nu CECIMO dit oorspronkelijk Duits initiatief heeft omarmd, mag je er op rekenen dat energie, grondstoffenverbruik en milieubelasting meer aandacht gaan krijgen (lees hier meer over Blue Competence). Op de laatste metaalbewerkingsbeurzen in Duitsland was dat al zichtbaar. En er is niks geitenwollensokken-achtigs aan energiebesparing. Het gaat om harde euro’s en in een aantal gevallen levert het zelfs een hogere productiviteit op. Kijk ook eens naar de manier waarop tijdens het frezen of draaien het werkstuk gekoeld wordt. Moet dat altijd met zulke hoge druk? Slimme regeltechnieken bieden hier uitkomst.

Vergeet de materialen niet

En dan zijn er nog de materialen die gefreesd en gedraaid moeten worden. Ga je investeren in nieuwe technologie, dan moet je naar de ontwikkelingen op dit vlak kijken. Materialen zoals Inconel en Hasteloy zijn voor velen niet langer onbekend; titaan evenmin. Maar als het op composieten aankomt zijn er heel wat minder bedrijven die daar ervaring mee hebben. Toch wordt zowel in de automobiel- als de luchtvaartindustrie steeds vaker carbon en andere vezelversterkte kunststoffen of combinaties van kunststof met metalen ingezet. Dergelijke materialen stellen heel andere eisen aan de machine, het gereedschap en de freesstrategie. De krachten die op de machine komen zijn bij het frezen van titaan heel anders dan wanneer je aluminium spanen maakt. En wil je lange gereedschap standtijden, dan moet je wellicht nadenken over heel andere koelsmeerconcepten. Dat hoeft niet altijd stikstof te zijn; de aanbieders van traditionele koelsmeermiddelen ontwikkelen eveneens oplossingen voor dit materiaal.

3D printen

En als je dan toch vooruit kijkt op de Techni-Show, neem dan absoluut een kijkje bij de aanbieders van 3D printers en andere oplossingen voor additive manufacturing. Deze technologie staat op het punt door te breken. Deze Techni-Show moet je er misschien nog naar zoeken, in 2014 zal 3D printen prominent aanwezig zijn, dat lijdt geen twijfel.

Reageren naar aanleiding van wat je op de Techni-Show gezien hebt? Dat kan via redactie@made-in-europe.nu

 

Meer informatie:

Vijf nominaties voor de Techni-Show Innovatie Awards

De Innovatieroute over de beurs

 

1 gedachte over “Zes trends die de verspaning richting geven

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest