De gereedschaphouder blijkt bij het bewerken van materialen als titanium dikwijls het zwakke punt. Kennametal brengt nu een nieuwe generatie KMTM snelwisselgereedschapsysteem op de markt, KM4X. Bij het verspanen van hoogsterkte legeringen is vooral de extreem hoge stijfheid een voordeel.

Verbinding machinespindel en gereedschap
In de meeste gevallen bepaalt de verbinding tussen machinespindel en snijgereedschap hoeveel materiaal kan worden verspaand bij een bepaalde bewerking. Dit komt omdat deze verbinding bestand moet zijn tegen hoge belastingen, zonder zijn stijfheid te verliezen, totdat de doorbuiging van het gereedschap te groot wordt of ‘chatter’ ontstaat. Het bewerken van harde legeringen onder druk van hoge efficiency, betekent betekent maximale verspaansnelheid bij lage snijsnelheden en grote snijkrachten. Door een combinatie van hoge spankrachten en geoptimaliseerde interferentieniveaus, zorgt de KM4X voor een robuuste verbinding, extreem hoge stijfheid en buigbelastbaarheid.

Buigbelasting
Dat wordt duidelijk bij eindfrees applicaties, waarbij projectielengtes doorgaans groter zijn en de beperkende factor de buigweerstand van de spindelinterface is. Neem bijvoorbeeld een indexeerbare helixfrees met 250 mm projectie van het spindelvlak en een diameter van 80 mm, deze genereert een buigmoment van 4620 Nm en minder dan 900 Nm aan koppel bij het verspanen van 360 cm3/min van Ti6Al4V met een radiale snedebreedte van 12,7 mm en een axiale snedebreedte van 63,5 mm. De meest kritische parameters van een conus spindelverbinding zijn de klemkracht en de radiale interferentie. Het maximaliseren van de klemkracht en het selecteren van de juiste interferentiewaarden kan de verbindingsstijfheid nog verder verbeteren. Het gebruik van ‘three surface contact’ voor een betere stabiliteit en optimale klemkrachtverdeling en interferentie, resulteert bij de KM4XTM techniek in een drie keer hogere buigweerstand in vergelijking met ander gereedschapsystemen.

Hoge voedingen
In de praktijk betekent dit dat het KM4X snelwisselgereedschapsysteem van Kennametal gebruikt kan worden voor het verhogen van snelheden en voedingen bij complexe bewerkingen. Het gereedschapsysteem kan ingezet worden voor zowel de combinatie van lage snelheid met hoog koppel en hoge snelheid met laag koppel. De KM4X systemen kunnen worden toegepast bij multi-tasking, draaibewerkingen, bewerkingscentra en transfermachines in de manuele, halfautomatische of volautomatische modus. Het KMTM snelwisselgereedschapsysteem bestaat uit twee basiscomponenten: de klemeenheid en de snijkop. De klemeenheid wordt op de machine gemonteerd (een revolverkop of gereedschapsblok voor stationaire toepassingen en een roterende spindel voor roterende toepassingen) en vormt het magazijn voor de verwisselbare snijunit/gereedschapshouder. Als een gereedschap moet worden verwisseld, ontgrendelt een operator simpelweg het vergrendelingsysteem, vervangt het snijgereedschap en vergrendelt dit weer in de juiste positie. Machinestilstand is hierbij een kwestie van seconden.

Meer informatie

Kennametal

 

Pin It on Pinterest