[dropcap]G[/dropcap]eïnspireerd door de Orange County Choppers (OCC) heeft de Duitser Dirk Rothweiler zijn eigen merk custom build choppers ontwikkeld: Bullwy-Cycles. Net zoals zijn Amerikaanse collega’s zet ook Dirk Haas-machines is voor het vervaardigen van een aantal onderdelen van deze exclusieve motoren.

 

Dirk bij een van de Haas-machines.

Dirk Rothweiler, die in Pfinztal (bij Karlsruhe) een verspanend bedrijf leidt, heeft via de TV-serie over de Orange County Choppers eveneens kennisgemaakt met Haas CNC-bewerkingsmachines. Rothweiler heeft zowel automechanica als draaien gestudeerd en een masteropleiding fijnmechanica gevolgd. In 2004 is hij zijn eigen precisieverspaningsbedrijf gestart: Rothweiler Feinwerkmechanik. In 2009 heeft hij zijn tweede bedrijf gestart: Bullwy-Cycles. “Motorfietsen hebben me altijd al gefascineerd. Mijn brood verdienen met het ontwerpen en bouwen van motorfietsen is een droom die uitkomt.” Bullwy-Cycles ontwerpt en bouwt exclusieve choppers met gepeperde prijskaartjes, net zoals Paul senior en Paul junior van de Orange County Chopper met hun team doen. “Er is in Duitsland steeds meer vraag naar aangepaste motorfietsen en onderdelen van hoge kwaliteit. Er valt veel geld te verdienen in deze markt, vooral als je iets unieks biedt, iets waarmee je je onderscheidt van concurrenten.”

Er valt geld te verdienen als je je onderscheidt van je concurrenten

Onderdelen frezen en draaien
Dirk Rothweiler ontwerp de hele constructie van de motorfietsen, tot in het kleinste detail. Elk onderdeel is op maat van de klant. De speciale motoren komen van een Noord-Amerikaanse bouwer van high-end motorfietsen.

 

 

 

 

Een breed scala aan onderdelen freest de Duitse motorenbouwer zelf op zijn twee Haas-machines: een Haas SL-20-draaibank en een CNC-gestuurd Super Mini Mill verticaal bewerkingscentrum (VBC) met vierde as: van het bovendeel van de vork, de complete riemaandrijving, de set riempoelies, de remsteller tot en met de voetsteunuitrusting. “Een voordeel van de Haas-machines is dat ik snel kan realiseren wat ik voor ogen heb: het draaien van een aangepast werkstuk voor een klant vergt slechts een paar stappen. Ik kocht de SL-20 voor het draaien van werkstukken met een diameter tussen 10 en 200 mm. De Mini Mill heb ik vooral gekocht om afstandsstukken te maken en andere onderdelen die vierassige verspaning vereisen.”

De Super Mini Mill is voorzien van een vierde as.

Eenvoudig programmeren
Programmeren doet hij meestal aan de machine. Alleen heel complexe delen, zowel qua geometrie als bewerkingsprocessen, programmeert hij extern via een CAM-systeem. “De besturing is zeer eenvoudig aan te leren en zeer gebruiksvriendelijk. Ook handig zijn de éénknopsfuncties: veel gebruikte functies, zoals het instellen van gereedschapscoördinaten, het instellen van werkstukcoördinaten, het aanlopen van nulpunten en het kiezen van het volgende gereedschap tijdens de setup, kunnen met één druk op de knop worden bediend.” Dirk Rothweiler vindt de Amerikaanse machines heel geschikt voor het prototypewerk dat hij doet, maar zou ze ook zonder meer inzetten voor seriewerk. “De stabiliteit en de maatnauwkeurigheid zijn uitstekend.”

Toekomstplannen
In de nabije toekomst wil hij nog een 5-assig verticaal bewerkingcentrum in huis halen. Vooral om efficiënter te kunnen frezen. “Daarnaast zal ik extra medewerkers in dienst nemen en een nieuwe werkplaats in gebruik nemen. Dat alles zal helpen om mijn efficiëntie en productie verder te verbeteren”, vertelt Dirk over zijn toekomstplannen met Bullwy-Cycles.

 

Meer informatie
Haas Europe
Bullwy-Cycles

 

 

 

Pin It on Pinterest