Automatisering verandert de totale bedrijfsvoering. “Je zult je totale bedrijf beter moeten organiseren.” Dat zegt Frank Schaefer, directeur van LIDU in Duitsland. Hij is een van de sprekers op het Nationaal Metaal Congres, dat in het teken staat van winst maken met kleine series.

Het Nationaal Metaal Congres (5,6 en 7 maart in de Brabanthallen in Den Bosch) staat helemaal in het teken van winstgevend produceren van kleine series. Uiteraard: robotisering speelt daar een essentiële rol bij. Al laat je je machine slechts enkele uren per dag onbemand draaien, dat levert direct rendement op. Frank Schaefer (hij spreekt op woensdag 6 maart) ziet dit echter meteen als een van de valkuilen. Juist omdat automatisering op alle facetten van de bedrijfsvoering raakt, noemt hij het essentieel dat het management dit tot hoofddoel stelt. “Automatisering moet prioriteit hebben bij het management. Het is niet iets dat je er bij doet. Het is iets anders dan een machine kopen”, zegt hij in een interview in het komend digimagazine.

Frank Schaefer (LIDU): automatisering moet topprioriteit van het management zijn
Frank Schaefer (LIDU): automatisering moet topprioriteit van het management zijn

Series van 24 stuks onbemand draaien
LIDU heeft enkele maanden geleden een deel van de productie geautomatiseerd met de cel van Auto-Cell. Momenteel bewerkt de toeleverancier uit Dülmen meer dan 60 verschillende producten in deze cel, met een gemiddelde seriegrootte van 24 stuks. Cyclustijden schommelen doorgaans rond de 9 minuten. Spilrendement, gemeten door de MDE software die deel uitmaakt van het concept: ruim 80 procent, gemeten over 24/7. De cel kan tot 50 uur autonoom werken. Bijzonder aan het concept van Auto-Cell is de digitalisering van de totale productieomgeving op een flexibele en laagdrempelige wijze.

CAM-programmeren
Het komend digimagazine staat in het teken van efficiënter werken in de verspaning. Dat kan al door niet langer aan de machine te programmeren maar over te stappen op CAM. Twee Nederlandse verspaners vertellen over hun ervaringen met SharpCam, het pakket dat door het Verspanersforum wordt aangeboden. René Arling van Dutch Machinery in Raalte zegt dat het programmeren bij elk werkstuk tijdwinst oplevert. Daarnaast vermindert het de kans op fouten. Ook Paul Stevenhagen, chef werkplaats bij Kuhne Industrie, programmeert met SharpCam. Hij is hierdoor anders gaan programmeren, omdat je snel en eenvoudig de software optimale freesbanen kunt laten berekenen. “Circulair inlopen programmeer je met de hand alleen als het nodig is, nu bereken je de banen met twee muisklikken.”

CAM-programmeren levert tijdwinst en een hogere kwaliteit op,
CAM-programmeren levert tijdwinst en een hogere kwaliteit op,

Meten op de machine
SharpCam is een betaalbaar instap CAM-pakket. Het kan een goede opstap zijn naar de uitgebreidere pakketten, die dan extra mogelijkheden bieden. Tijdens het Nationaal Metaal Congres presenteert Pimpel bijvoorbeeld de businesscase bij Van Riet Metaalbewerking. Deze Brabantse verspaner heeft de meetcyclus geïntegreerd in ESPRIT waardoor men zeker is onbemand foutloos te verspanen.

iMachining: anders frezen
CAD2M toont op het Nationaal Metaal Congres een andere optie om te verspaningsproces efficiënter te maken. In een van de sessies gaat men in op iMachining voor SolidCAM. Met deze freesstrategie schil je als het ware het materiaal weg. “Zodra de frees het product op maximale diepte bewerkt heeft, gaat deze in stappen terug omhoog om het overige materiaal weg te halen”, legt Aloys Heutink, CADCAM consultant bij CAD2M, uit. Het grote voordeel van de werkwijze van iMachining is, dat je eerst op maximale diepte en daarna het restmateriaal met de zijkant van de frees verspaant. Dat zorgt voor een lage belasting van de frees en machine en door de tangenten freesbanen van iMachining, kun je met hogere voedingen werken. De productiviteit kan daardoor tot 70 procent hoger uitvallen.

Het nieuwe digimagazine met meer praktijkcases over automatisering verschijnt deze week. Neem hier een gratis abonnement.

Kijk hier voor het volledige programma van het Nationaal Metaal Congres

 

Pin It on Pinterest