3d systems

3D Systems brengt scan based designing in de praktijk: scannen en je hebt de basisfile voor 3D printen. Misschien nog niet optimaal, maar het duidt wel de richting aan.

De groeiambities van 3D Systems lijken niet te stuiten. Naast een nieuw centrum voor de ontwikkeling van software heeft het Amerikaanse concern ook een nieuwe fabriek voor de productie van filament geopend. En passant werden afgelopen maand ook nog enkele bedrijven overgenomen, waaronder een fijnmechanisch bedrijf dat toegevoegd wordt aan Quickparts.

 

Quickparts neemt prototypingbedrijven over

Onlangs heeft 3D Systems in Ohio een fabriek geopend waarmee de productie van filament wordt uitgebreid. De uitbreiding volgt op de toenemende vraag naar kunststofmaterialen voor het 3D-printen, laat het concern weten. Filament wordt onder andere gebruikt in de Cube, de 3D-printer voor thuisgebruikers. Behalve filament produceren, gaat 3D Systems in Ohio ook onderzoek doen naar nieuwe thermoplastische materialen voor de professionele 3D-print markt. Een van de recente ontwikkelingen is een filament op basis van gerecyled PET, voor de Ekocycle Cube. Aan de andere kant van het spectrum is er een nieuw engineering nylon filament, dat beschikbaar is voor de nieuwe CubePro. Dit is een desktop 3D-printer die tot 3 kleuren tegelijk kan printen in PLA, ABS en straks dus ook nylon.

 

 

Softwareontwikkeling
Het vorige week geopende centrum in North Carolina wordt de thuisbasis voor de ontwikkelaars van de softwarepakketten Geomagic, Sens en Capture, software zowel voor de 3D printers als ook voor 3D scanners. “We zijn bezig het bureau van de engineer opnieuw uit te vinden”, zei Calvin Hu, vice president Geomagic Solutions, bij de opening van het nieuwe R&D-centrum. Hij bedoelt hiermee dat de toekomstige software een naadloze aansluiting biedt vanaf ontwerpen, scannen tot en met 3D-printen, waarmee productontwikkelaars heel nieuwe gereedschappen in handen krijgen. Scan-based design en inspectie met scanners zijn toepassingen die er aan zitten te komen.

 

Uitbreiding prototyping productie
De overname die 3D Systems heeft aangekondigd, betreffen American Precision Prototyping en zusterbedrijf American Precision Machining in Oklahoma. Beide bedrijven zijn al 24 jaar bezig in prototype-ontwikkeling en bouw, gedeeltelijk met nieuwe 3D-printtechnieken maar eveneens met geavanceerde verspanende technologie, gieten en spuitgieten. De onderneming is onder meer actief in de luchtvaartindustrie. De twee bedrijven worden geïntegreerd in Quickparts het onderdeel van 3D Systems dat in de markt opereert als een serviceprovider voor zowel prototypes als onderdelen. Quickparts heeft in Nederland een vestiging in Budel. Twee jaar geleden namen de Amerikanen namelijk de Nederlandse modelmakerij TIM over. Quickparts heeft onder andere een onlinedienst voor het bestellen van zowel 3D-print onderdelen als freesdelen. American Precision Prototyping biedt zelf ook al sinds 2002 het online ordersysteem aan. Sindsdien zijn al meer dan 123.000 orders online geplaatst.

 

Meer informatie
3D Systems
Landré (Nederlandse vertegenwoordiging 3D Systems)
CNC Consult (leverancier 3D-metaalprinter van 3D Systems / Phoenix)

Pin It on Pinterest