superlegeringen verspanen

Superlegeringen verspanen kan lastig zijn. En er komen nog lastigere legeringen aan. Cryogene koeling is dan een manier om de productiviteit te verhogen en de standtijd van gereedschappen te verlengen. Maar superlegeringen verspanen vereist méér. Tijdens de studiedag Superlegeringen Verspanen die het Mikrocentrum organiseert, staat daarom de hele procesketen voorop.

 

Mikrocentrum organiseert bij Jabro Tools themadag voor verspaners

Het probleem van de meeste exotische materialen die de vliegtuigbouwers maar al te graag gebruiken, is telkens hetzelfde: de materialen zijn warmtehardend. Door de warmte tijdens het verspanen, verhardt het oppervlak waar de snijplaat contact maakt met het materiaal. Superlegeringen kennen dat fenomeen nog in ergere mate dan titaan en duplexmaterialen. Koelen is één aspect dat van grote invloed is. Tijdens de studiedag van het Mikrocentrum gaat Hendrik Abrahams, onderzoeksassistent aan de Technische Universiteit van Dortmund in op de ontwikkelingen op dit vlak. Met name koelen met CO2 lijkt zeer veel kans te maken omdat je hiermee positieve resultaten boekt, maar niet gebonden bent aan de hoge investeringen die het koelen met zuiver stikstof vereist. De afgelopen maanden hebben meerdere machinebouwers, zoals Hermle en Starrag, laten zien hoe je cryogeen koeling met CO2 kunt integreren in (bestaande) bewerkingscentra.

 

Juiste freesstrategie
Superlegeringen verspanen is echter ook een kwestie van de juiste strategie. Die wordt tijdens de studiedag toegelicht door Rob Alsters van Seco Jabro Tools, de gastheer voor het evenement. Niet alleen warmtehardend is een minder goede eigenschap van het materiaal, ook de geringe warmtegeleidbaarheid, de ductiele eigenschappen en de relatief hoge sterkte maken de superlegering moeilijk verspaanbaar. Rob Alsters deelt in zijn lezing de do’s en don’ts ten aanzien van de freesstrategie en de features die gereedschappen moeten hebben. Deelnemers aan de studiedag krijgen overigens ook een rondleiding door de fabriek van Jabro. Ronny Jonckheere van Produsoft toont praktische voorbeelden hoe CAM-systemen omgaan met deze materialen en welke verwachtingen je mag hebben ten aanzien van een CAM-systeem. Als het superlegeringen namelijk niet goed bewerkt, ontstaat er een witte oppervlaktelaag die duidt op ongewenste spanningen. Een oorzaak hiervoor kan gereedschapslijtage zijn. Jos van Langh van Innogrind in Helmond gaat in op opsporingsmethoden en oplossingen.

 

Makino’s totaal aanpak
De verspaningsdag in Lottum start met een algemene inleiding door André Hoogstrate van TNO Science and Industry. Hij gaat in op de specifieke eigenschappen van superlegeringen, wat deze betekenen voor het verspaningsproces en hoe je dat proces kunt optimaliseren. De machinekant komt aan bod in een bijdrage van Makino. Nicolae Florae, applicatieleider bij Makino Europe, licht het Advantige technologiepakket toe. Makino combineert een aantal technologieën, zoals de spindelopbouw, de stijfheid van de machine en demping en koeling om bij het verspanen van titanium de juiste uitgangspositie te creëren. In de spindel zijn bijvoorbeeld sensoren ingebouwd die de verplaatsing meten als gevolg van excessieve krachten op het gereedschap. Deze feedback wordt continu naar de besturing gezonden die dan corrigeert. Het actieve dempingssysteem van Makino is een ander onderdeel van het totaalpakket.

De themadag Superlegeringen Verspanen vindt op 18 september plaats bij Jabro Tools (onderdeel van Seco) in Lottum. Meer informatie en inschrijven: kijk hier.

Pin It on Pinterest