Otto Klumpp

Als het echt om de laatste µm’s gaat, is een nauwkeurige machine alleen niet meer voldoende. Dan telt zelfs het fundament onder de vloer waarop de machines staan. Otto Klumpp, een Duitse matrijzenbouwer en spuitgietbedrijf, was dit jaar gastheer voor de AMB-persconferentie. In een lineaire cel van GF Machining Solutions wordt zo’n 80 procent van alle gereedschappen geproduceerd. Grotendeels manloos. Op een vloer die volledig los ligt van de rest van de fabriek.

 

Lineaire cel van System 3R: 6000 spindeluren en 3000 vonkuren per jaar

Otto Klumpp is zo’n typisch Duitse familiebedrijf: geleid door broer en zus van de tweede generatie, 120 medewerkers waarvan 13 procent ‘Azubis’ (medewerkers die opgeleid worden) en bijna 20 miljoen euro omzet. De omzet komt vooral uit de spuitgietproducten, waarvoor men zelf de gereedschappen ontwikkelt en bouwt. Dat gebeurt sinds kort grotendeels met een volledig geautomatiseerde productiecel van GF Machining Solutions. En dat was voor de Messe Stuttgart de reden bij Otto Klumpp de komende editie van de AMB (van 16 tot en met 20 september) te presenteren. In de verspanende industrie draait het immers steeds meer om automatiering en preciesiebewerken.

 

24/7 productie met 3 medewerkers
Om een antwoord te hebben op de schaarste aan vakmensen heeft Otto Klumpp de productie van gereedschappen vergaand geautomatiseerd. In de cel staat behalve een Mikron HSM 600 LP ook een zinkvonkmachine 3000 HP, een palletmagazijn voor de matrijzen en een revolvermagazijn voor de elektrodes. Het voorinstellen en meten gebeuren nog buiten de cel, maar de machines zijn wel via het celmanagementsysteem gekoppeld aan de complete cel. Deze draait inmiddels 24 uur per dag. Op de Mikron haalt men 6000 freesuren per jaar, de zinkvonkmachine draait zo’n 3000 uren op jaarbasis. Op werkdagen werkt alleen de dagploeg, de rest van de productie gebeurt onbemand. Ook als het om heel nauwkeurige componenten gaat. “We halen met frezen op het werkstuk een nauwkeurigheid van 5 µm en een Ra-waarde van 0,2 µm”, aldus Martin Klumpp, verantwoordelijk voor de technologie.

 

AMB 2014
De persconferentie van de ABM 2014 vond plaats bij Otto Klumpp. Helemaal rechts Martin Klumpp, daarnaast Jörg Meyer van GF Machining Solutions. Links naast hem Ulrich Kromer, directeur van Messe Stuttgart en links Silvia Stoll van Messe Stuttgart.

 

Fundament los van de rest
Om deze nauwkeurigheden te halen, heeft hij geïnvesteerd in nauwkeurige machines maar ook de cel geplaatst in een nieuw deel van de hal, waarvan het fundament en de vloer volledig los liggen van van de rest van de fabriek. “De cel is qua trillingen volledig ontkoppeld van het deel waar de grote machines staan”, legt Klumpp uit. De ervaring leert dat dit wezenlijk is om tot absoluut hoge nauwkeurigheden te komen.

 

Uitverkochte AMB
De AMB 2014 ontwikkelt zich positief. De tweede grootste metaalbewerkingsbeurs van Europa na de EMO is ook dit jaar volledig uitverkocht. Dat betekent 1200 exposanten. De beursorganisatie wil het aantal bezoekers boven de 90.000 zien te krijgen en wil de beurs vooral internationaal sterker positioneren. De AMB vindt dit jaar plaats van 16 tot en met 20 september in Stuttgart. Het beurscomplex is vanuit Nederland heel goed per vliegtuig bereikbaar, het ligt immers pal naast de luchthaven. De AMB heeft met de luchtvaartmaatschappijen binnen Sky Alliance een deal gesloten zodat reizigers die met een van deze maatschappijen vliegen, korting krijgen.

In het digimagazine van september verschijnt een uitgebreid artikel over zowel de AMB als Otto Klumpp.

 

Meer informatie
AMB 2014

Pin It on Pinterest