laser

Lasertechnologie dringt geleidelijk verder door in de CNC-machines. Zowel Citizen als Tsugami hebben onlangs hun CNC-langdraaiautomaten met geïntegreerde laser getoond. Met name voor de medische industrie opent dit nieuwe mogelijkheden.

 

Lasersnijden of -boren na het draaien

De twee machinebouwers hebben de IMTS in Amerika aangegrepen voor de lancering van hun zogenaamde Swisstype draaiautomaten met geïntegreerde lasertool. De Tsugami S206-II combineert 6-assig draaien met het bewerken met de laser, in dit geval gevoed door een fiberlaser van I200 van IMG. De volledige machine wordt aangestuurd door een Fanuc 32i-NB besturing.

 

Arcor
De laserkop van Arcor Laser.

 

Citizen en Arcor
Citzen lanceerde op de Amerikaanse metaalbeurs de L20 met daarin geïntegreerd de lasertechnologie, ontwikkeld door Arcor Laser Services. Dit is Amerikaans bedrijf dat specifieke lasertoepassingen voor uiteenlopende industrieën ontwikkeld. Voor de Citizen langdraaiautomaat is er een laserkop ontwikkelt die in de machine wordt geïntegreerd en daar ingezet wordt net zoals een CNC-gereedschap. Hiermee combineert men de nauwkeurige bewerking van de CNC-draaimachine met de mogelijkheden die het laserbewerken biedt. Een sterk punt is dat de machinebouwer meteen al FDA-goedkeuring heeft, zodat de technologie inzetbaar is voor de productie van medische componenten.

Laserkop blijft in bewerkingsruimte
De laserkop blijft constant in de bewerkingsruimte van een machine en is volledig afgedicht om verstoringen door de koelsmeermedia te voorkomen. Hiervoor wordt continu lucht door de nozzle geblazen als de laser niet in gebruik is. De koeling kan zelfs gebruikt worden tijdens het lasersnijden. Een andere toepassing zit in de filterbouw. Dunwandige buis kan met de laser snel geperforeerd worden, waarbij gaten van 0,13 mm kunnen worden gemaakt.

 

Citizen L20
De Citizen L20 met laserunit.

Medische producten
De toepassing die de beide machinebouwers het eerste zien, is in de medische technologie. Zo kun je bijvoorbeeld stents maken, door eerst een metalen staaf volledig uit te draaien en de dunne wand daarna met de laser zodanig te zijden, dat een als het ware een flexibele buis hebt die in alle richtingen gebogen kan worden. Een andere sector waarvoor de techniek interessant is, is de luchtvaartindustrie. Beide concerns zeggen dat de technologie voldoende uitontwikkeld is voor industriële toepassingen. Tot nog toe was het Duitse Monforts Werkzeugmaschinen de enige machinebouwer die lasertechnologie in ene draaibank integreert.

 

FOTO boven: een voorbeeld van een rvs-staaf, gedraaid uit vol materiaal en daarna bewerkt met de laser zodat je een flexibele buis krijgt

 

Meer informatie
Tsugami (TMMT High Tech)
Citizen

Pin It on Pinterest