DMG Mori ecoline

DMG Mori voert momenteel een rebranding van de ecolinemachines door. Deze gaan voortaan als DMG Mori ecoMill en ecoTurn door het leven. De lijn wordt begin 2015 uitgebreid. In Japan toonde het Duits-Japanse concern bovendien een nieuwe draaimachine met twee spindels.

 

3e kwartaalcijfers: verkopen houden stand

Afgelopen week toonde DMG Mori op Metavak de DMU 70 ecoline, een 5-assige machine die heel wat bekijks op de beurs trok. Officieel was het de Nederlandse première van deze machine. Tegelijkertijd is het de laatste keer geweest dat de machine onder dit label is getoond. Momenteel voert DMG Mori namelijk een rebranding campagne bij de ecolinemachines door. De reden hiervoor: de machinebouwer wil wereldwijd een herkenbare identiteit voor de machines opbouwen. En daar passen de oude benamingen DMC of DMU voor de bewerkingscentra en CTX-voor de draaimachines niet meer bij.

 

DMG Mori ecoline
Op Metavak stond nog de DMU 70 ecoline 5-asser met het huidige label. Binnenkort gaat deze machine als ecoMIll 70 door het leven.

ecoMill en ecoTurn
“Daarom spreken we voortaan over de ecoMill en ecoTurn”, kon Gerard Boogaarts, senior product manager voor de ecolinemachines, op de beurs aankondigen. “Dat zijn benamingen die herkenbaar zijn en direct duidelijk maken wat voor machines het zijn.” De lijn wordt in de loop van volgend jaar verder uitgebreid. De ecoMill-lijn wordt uitgebreid met nieuwe, verticale bewerkingscentra. De eerste hiervan, de ecoMill 600V komt al heel vroeg in het nieuwe jaar op de markt. De ecoMill 50 en 70 blijven de 5-assige machines in deze range. Of de lancering van het nieuwe verticale bewerkingscentrum op de huisshow in Pfronten plaatsvindt, durfde Boogaarts nog niet te bevestigen. “We werken er hard aan. Als we de machine lanceren, willen we deze direct beschikbaar hebben voor de verkoop.” Bij de ecoTurn-lijn worden de CTX 310 en 510 vervangen door de ecoTurn 350 en 650, zodat ook deze lijn uit vier varianten bestaat.

 

DMG Mori NRX
Zo is de NRX-2000 machine opgebouwd, met twee spindels met elk een vaste turret en een bovenlader.

 

Dubbele spindel draaimachine
Op de Japanse machinebeurs Jimtof heeft DMG Mori de laatste premières van dit jaar onthuld. Een van de opvallende machines is de nieuwe draaimachine NRX 2000 met dubbele spindel. Het gaat hier om een machine die echt voor massaproductie is ontworpen, bijvoorbeeld voor het bewerken van flensachtige producten voor de automobielindustrie. De machine wordt standaard gebouwd met een frontlader die over een bovenliggende track de beide bewerkingsplakken be- en ontlaadt. Dat gebeurt, aldus DMG Mori, in een wereldrecordtijd van 5,8 seconden als de stukken in de klauwplaten gespannen moeten worden. Standaard kunnen de producten maximaal 120 mm diameter groot zijn, optioneel kan de machine aangepast worden voor producten tot 160 mm. De NRX 2000 heeft een vaste turret, de beweging zit in de X- en Z-as (spindel met het werkstuk).

 

De nieuwe NZX-draaimachine met twee turrets.
De nieuwe NZX-draaimachine met twee turrets.

Nieuwe NZX 4000
De tweede wereldprmière van DMG Mori in Tokyo is de NZX 4000 / 3000, een draaimachine voor lange delen, voorzien van een dubbele turret. Ook hier staat productiviteit voorop bij de ontwikkeling van de machine. DMG Mori zegt dat de BMT-turrets vergelijkbare freescapaciteiten bieden als een bewerkingscentrum met een SK-40 opname. De turret op de Y-as wordt gebruikt voor de freesbewerkingen en heeft 12 stations; de tweede turret (voor de draaibewerkingen) telt 8 stations.

 

De3 cijfers over de eerste 9 maanden, vergeleken met verleden jaar.
De3 cijfers over de eerste 9 maanden, vergeleken met verleden jaar.

Winst stijgt met 34 procent
DMG Mori heeft overigens een goed derde kwartaal achter de rug, mede dankzij de verkopen op de AMB en IMTS. De ordertintake daalde weliswaar met 3 procent tot 530,7 miljoen euro, het management schrijft dat toe aan het vertekend beeld doordat in het 3e kwartaal van vorig jaar de EMO viel. Over de eerste 9 maanden van dit jaar heeft DMG Mori het aantal orders zien toenemen met 8 procent. De orderportefeuille had op 30 september een waarde van 1,112 miljard euro. De netto winst steeg in de eerste 9 maanden van dit jaar met liefst 34 procent tot 73,7 miljoen euro (na belastingen).

Pin It on Pinterest