Schunk Rota

De Duitse fabrikanten van precisiegereedschappen hebben een goed jaar achter de rug. Hun omzet groeide 5%. Ook voor dit jaar zijn ze positief. Met name de automobielindustrie zal hun productie opnieuw doen groeien. Dat heeft de VDMA Präzisionswerkzeuge bekend gemaakt.

 

Opnieuw groei in orderintake en productie

De markt heeft zich zelfs een procent beter ontwikkeld dan voorspeld, zo gaf Lothar Horn, voorzitter van de vakgroep VDMA Präzisionswerkzeuge toe tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Aanvankelijk was gerekend op 4% groei, het werden er 5, tot een orderintake van 9,1 miljard euro.

De ontwikkeling van de productie door de jaren heen.
De ontwikkeling van de productie door de jaren heen.

 

Automobiel en machinebouw
De automobiel- en machinebouw waren de trekkers, althans internationaal. Want in de Duitse markt zelf, bestelden de machinebouwers amper meer gereedschappen. Slechts 1%, aldus Lothar Horn. Vooral het tweede en derde kwartaal waren zwak. De automobielindustrie is het daarentegen het hele jaar goed blijven doen. Van de exportmarkten was vooral de VS sterk. En ondanks de China voorzichtig was met investeren, zijn er veel Duitse gereedschappen gekocht. Horn rekent voor dit jaar op een verdere groei, maar met 3%. Opnieuw zullen vooral de VS en China voor impulsen zorgen. Rusland en de Oekraine baren de gereedschapfabrikanten echter zorgen.

 

Kritisch over regeringsbeleid
Lothar Horn toont zich daarnaast kritisch over de alsmaar toenemende financiële belasting van de sector door overheidsbeleid. Concreet noemde hij de pensionering met 63 zonder verlies van pensioen, nieuwe regels voor ouderschaps- en zorgverlof en de introductie van opleidingsverlof in de deelstaat Baden-Württemberg. Daar komt nog bovenop dat er Duitse plannen zijn om de erfbelasting aan te scherpen. “Met name voor de middelgrote bedrijven, die voornamelijk familiebedrijven zijn, ontstaat hierdoor onzekerheid rond toekomstplanning. Dat belemmert investeringen en zal niet voor nieuwe arbeidsplaatsen zorgen.”

 

De belangrijkste exportmarkten.
De belangrijkste exportmarkten.

 

MEX Stuttgart
De voorzitter van de precisiegereedschappenbranche ging ook in op de beurzen die in Duitsland als paddenstoelen uit de grond lijken te schieten. In totaal zijn het er voor de gereedschappenindustrie dit jaar 6. Alleen al in Duitsland. De VDMA Präzisionswerkzeuge neemt onder andere deel aan de nieuwe beurs Internationale Werkzeugbau Moulding Expo – MEX in Stuttgart ( 5-8 mei). Op dit moment hebben zich al 350 exposanten gemeld voor deze nieuwe beurs. De vakgroep neemt aan deze beurs deel samen met de Aachener Werkzeugbau Akademie.

 

Pin It on Pinterest