Hermle C12U

GML Instruments freest als eerste in de Benelux met de nieuwe Hermle C12U. De machine is voorzien van de Heidenhain TCN 640 besturing, inclusief Dynamic Precision en Dynamic Efficiency. Deze pakketten bevatten meerdere softwaretools die gelijktijdig de productiviteit alsook de nauwkeurigheid verhogen.

 

Primeur bij GML Instruments in Hardenberg

GML Instruments in Hardenberg moet het vooral hebben van enkel stuks, complexe prototypes en kleine series, van enkele honderden tot duizenden stuks op jaarbasis. Om ook overdag het spindelrendement te verhogen, is geïnvesteerd in de nieuwe, compacte 5-asige machine die Hermle een jaar geleden op de huisshow heeft geïntroduceerd. Op de machine staat een Erowa-palletsysteem. Albert Krikken, directeur-eigenaar: “Als je met een nieuw product bezig bent en in de werkvoorbereiding is iets over het hoofd gezien, moet je terug naar EdgeCAM, ons CADCAM-systeem, en de solid aanpassen. Dan staat de machine stil. Op jaarbasis waren dat bij ons teveel uren stilstand. Als we nu de solid moeten aanpassen, wisselen we binnen een minuut een pallet en is de machine ondertussen productief.”

 

Heidenhain Dynamic Precision
Voorbeeld van chattercontrol actief (boven) en uit. (Foto gemaakt op de Metav 2014)

 

Heidenhain features
Hermle levert de C12U met Heidenhainbesturing inclusief de opties Dynamic Precision en Dynamic Efficiency. Hiermee kan de machinebouwer de machine finetunen wat betreft absolute nauwkeurigheid, oppervlaktenauwkeurigheid en productiviteit. Meer productiviteit hoeft niet langer ten koste van nauwkeurigheid te gaan. In het Dynamic Efficiency pakket zitten features zoals Active Chatter Control (ACC), Adaptive Feed Control (AFC) en het wervelfrezen (trochoïdaal frezen). In Dynamic Precision zitten features zoals Cross Talk Compensation (CTC), die positieafwijkingen van het tool center point als gevolg van de versnelling compenseert. Active Vibration Damping (AVD) onderdrukt laagfrequente trillingen voor betere oppervlaktekwaliteit. Drie andere features verbeteren de regelparameters afhankelijk van respectievelijk de positie, beweging en belasting. Het gaat hier om Position Active Control (PAC) voor een hogere contournauwkeurigheid, Load Adaptive Control (LAC) en Motion Adaptive Control (MAC). MAC vermindert de trillingen bij een hogere versnelling. De eerste twee zijn overigens nog niet door Hermle geïntegreerd. LAC, waarbij de machine zich automatisch optimaliseert voor de belasting door het werkstuk, heeft bij een compacte machine als de C12U geen zin.

 

Uitbreiding naar andere machines
Hermle gaat de komende jaren de Heidenhain TCN 640 besturing ook op de andere machines leveren. Geert Cox van Hermle Nederland verwacht dat deze besturing binnen twee jaar de standaard Heidenhainbesturing op Hermle machines zal zijn.

Heidenhain Nederland geeft tijdens de Demoweek (17 -20 maart) meer uitleg over Dynamic Efficiency en Dynamic Precision.
In het Jaarboek Verspanen 2015 verschijnt een uitgebreid artikel over de mogelijkheden die de nieuwe besturing biedt voor een bedrijf als GML Instruments en hoe machinebouwers nieuwe stappen kunnen zetten als het om productiviteit en nauwkeurigheid gaat.

 

1 gedachte over “Eerste Hermle C12U met Heidenhain Dynamic Efficiency en Precision

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest