Insstek

Een voorbeeld van een met Insstek technologie 3D geprint metalen product.

Bender Additive Manufacturing breidt het portfolio in 3D metaalprinten gestaag uit. De machineleverancier gaat nu ook het Koreaanse Insstek in de Benelux vertegenwoordigen. Insstek bouwt al langere tijd 3D metaalprinters die gebruik maken van lasercladding voor het opbouwen van zeer complexe structuren. De Koreaanse fabrikant beleeft deze week zijn Europees debuut op Formnext.

 

Europees debuut Koreaanse 3D metaalprinter voor grote onderdelen

Na de introductie van EOS 3D printers in de Benelux, breidt Bendertechniek zijn positie in de additive manufacturing markt verder uit. Sinds deze week vertegenwoordigt men officieel het Koreaanse merk Insstek, dat tot 6-assige machines bouwt voor het snel opbouwen van grote, complexe metaalstructuren. Bendertechniek is al in gesprek met Nederlandse hightech bedrijven die veel interesse hebben in de Koreaanse machine.

 

Insstek
De Koreaanse machinebouwer lanceert Insstek in Europa op Formnext. In Duitsland is ook het Europees hoofdkantoor gevestigd.

Alternatief voor verspanen grote volumes

“Met name gaat het om onderdelen waarvan tot meer dan 90% van het materiaal verspaand wordt”, legt Henny ten Pas van Bender AM uit over de Koreaanse technologie. “Nu wordt dat nog geaccepteerd omdat er geen alternatief is, maar in de toekomst wil men dat anders doen.” Insstek, dat een Europees kantoor in Eschborn heeft geopend, biedt dat alternatief. Met behulp van lasercladding bouwt men zeer complexe structuren op uit metaalpoeders die al door meerdere poederfabrikanten zoals Sandvik en AP&C op de markt worden gebracht. Doordat Insstek meerassige machines bouwt, kunnen zowel eenvoudige als ook zeer complexer structuren worden geproduceerd. Door het toevoegen van meerdere assen kun je met deze machines inwendige structuren aanbrengen. De techniek heeft dan als voordeel dat er geen support nodig is omdat het product en de laserkop gelijktijdig bewegen. Ook het volume dat per uur wordt opgebouwd ligt aanzienlijk hoger dan bij poederbedmachines. De machines kunnen ook meerdere metalen in één product verwerken. Mede daardoor leent de machine zich eveneens voor reparatiedoeleinden of hybride producten: 3D geprinte structuren op conventioneel vervaardigde basismodellen uit metaal.

 

Altijd nabewerking nodig

De keerzijde van deze technologie is wel dat de oppervlakteruwheid veel hoger ligt dan bij de poederbedmachines zoals EOS die bouwt. “Je moet altijd nabewerken”, zegt Henny ten Pas. Voor veel toepassingen is dat echter geen probleem, omdat slechts een gering deel van het materiaal verspaand moet worden. Nabewerken kan dus heel goed op een snelle, lichte machine. Een laatste belangrijk voordeel van de Insstek technologie is dat producten tot maximaal 6000 mm (bij 1000 bij 1000mm) gebouwd kunnen worden.

 

De 3D printactiviteiten binnen de onderneming zijn overigens ondergebracht binnen Bender Additive Manufacturing, dat binnenkort een eigen website krijgt. Bender AM vertegenwoordigt ook Lithoz, dat 3D printers voor keramische componenten bouwt.

 

1 gedachte over “Bendertechniek breidt uit met Insstek 3D metaalprinters

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest