Empty office reception with stairs

Augmented Reality krijgt een rol in de verspaning. Mitsubishi en Fraunhofer IPT tonen op de EMO 2017 een nieuw AR systeem dat zowel met Android tablets als smart glasses werkt. Het systeem informeert de CNC operator via de mobiele devices, zoals een AR bril, welke stappen hij moet nemen, bijvoorbeeld bij een machinestoring.

 

Mitsubishi Electric en Fraunhofer IPT: smart devices helpen machinestilstand terug te dringen

Machines worden complexer, levertijden staan onder druk, productiviteit moet omhoog en vakmensen worden alsmaar schaarser. Slimme apparaten, zoals tablets en Augmented Reality brillen (smart glasses) kunnen op al deze gebieden helpen, denken de ontwikkelaars bij Mitsubishi Electric en het Fraunhofer IPT in Aken. Als een machine bijvoorbeeld stilvalt door een storing, wil de operator een zo compleet mogelijk beeld hebben van alle relevante informatie om snel de juiste beslissingen te nemen. Het systeem dat op de EMO wordt gedemonstreerd, informeert CNC operators bijvoorbeeld realtime als een machinedeur niet goed dicht is en daarom de machine niet start. Dat is dan meteen zichtbaar via een pop-up op het slimme apparaat, zoals een tablet of bril. Dezelfde waarschuwing komt als de machine vlak voor belangrijk onderhoud staat.

 

Sneller ingrijpen

Met video’s maar ook tekst, eventueel geprojecteerd op de smart glassen, wordt de machinebediener vervolgens geïnformeerd over de stappen die hij moet zetten om de machine weer running te krijgen. De operator verliest geen productietijd doordat hij eerst op zoek moet naar storingen en papieren handleidingen op na moet slaan. Omdat op deze manier de besturing ook realtime signalen stuurt wanneer een van de componenten een storing geeft, kan de operator veel sneller ingrijpen. Hierdoor wordt onnodig lange machinestilstand vermeden. Slijtage meldt het systeem eveneens, om op tijd voorzorgsmaatregelen te nemen.

 

Alle Android apparaten

Mitsubishi Electric en Fraunhofer IPT denken dat het gebruik van slimme apparaten ook bijdraagt aan het terugdringen van het tekort aan vakmensen. Nieuwe medewerkers, zonder veel ervaring, zijn met AR brillen en slimme tablets veel sneller inzetbaar. Want de technologie ondersteunt hen in de beslissingen die ze nemen en de taken die ze uitvoeren. Naarmate de machines complexer worden, kunnen ook ervaren CNC operators met smart glasses gemakkelijker de machines bedienen. De devices kunnen ook voor trainingsdoeleinden worden ingezet. Het systeem werkt met alle commercieel beschikbare slimme brillen en tablets die op het Androidbesturingssysteem werken.

Mitsubishi Electric en Fraunhofer IPT presenteren het systeem voor het eerst op de EMO 2017 in Hannover. Dat doen ze in hal 25 stand B94.

FOTO Met de AR applicatie kan de CNC operator met een AR bril of tablet extra informatie opvragen over de bewerking aan een CNC machine.

2 gedachten over “Mitsubishi Electric koppelt CNC besturing aan AR bril en tablet

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest