Made-in-Europe.nu

Google Glass: herkansing in de industrie

Google Glass gaat voor de herkansing. In de industrie. Afgelopen week heeft Google X de resultaten bekend gemaakt van bedrijven waar medewerkers met de nieuwe Google Glass werken. Augmented Reality doet de productiviteit toenemen, zeggen alle partners. Bovendien kan het helpen het tekort aan vakmensen weg te werken. Benieuwd hoe?

 

Nieuwe versie AR-bril levert verbluffende resultaten bij pilot klanten

Terwijl menigeen dacht dat Google de AR-bril vaarwel had gezegd, nadat de consumentenversie twee jaar geleden uit de markt werd gehaald, blijkt in de praktijk de focus verlegd te zijn naar de industrie. Google X, de projectenorganisatie, heeft de ontwikkel voortgezet. Voorspellingen wijzen in de richting van een miljardenmarkt voor Augmented Reality in de industrie (lees ook dit artikel in 3D Print magazine eerder dit jaar). En daar wil Google X een graantje van meepikken.

 

Google Glass
Zo krijgen de monteurs real time de instructies op hun brillenglas.

GE: 34% productiviteitwinst

GE is een van de partners in het nieuwe Glass project. In de Renewable Energy fabriek in Florida werken productiemedewerkers (bedrading) met de AR-bril, gekoppeld aan het Skylight platform. De productiviteit is met 34% gestegen sinds ze assemblage instructies virtueel kunnen raadplegen met de slimme bril. GE Aviation heeft een heel andere toepassing ontdekt. In de fabriek van vliegtuigmotoren moeten medewerkers afdichtingen met een momentsleutel vast draaien. Normaal krijgen ze hun instructies op papier of via een computer. Om te voldoen aan de FAA-regels, moeten ze geregeld hun werkplek verlaten om de instructies te controleren. In de test met Glass kregen ze monteurs instructies via het brillenglas. Daarop zagen ze stap voor stap instructies wat ze moeten doen en of een bout met het juiste koppel is aangedraaid. Bovendien kan voor elke bout worden geregistreerd, inclusief foto, dat deze met het juiste moment is aangedraaid.

 

Volkswagen en AGCO

Wereldwijd hebben al meer dan 50 ondernemingen, waaronder bijvoorbeeld Volkswagen, hier ervaring mee opgedaan. Ook bij AGCO, fabrikant van landbouwvoertuigen, is de productietijd met een kwart gedaald sinds de medewerkers de bril als communicatiemedium inzetten. Inspectietijden zijn zelfs met 30% gedaald.

 

Google Glass
Wordt de AR bril een standaard gereedschap in de industrie?

 

Tekort vakmensen verhelpen?

Wat echter een heel interessante uitkomst uit de eerste testen is, is de melding van GE dat Glass kan bijdragen aan het oplossen van het gebrek aan goed geschoolde vakmensen. “Met Uppskill kunnen we onze Briljant Factory strategie ondersteunen”, zegt Ralph Taylor-Smith, directeur GE Ventures. Medewerkers krijgen namelijk real time instructies, precies op het moment dat ze deze nodig hebben. Eventueel kunnen ervaren medewerkers vanaf afstand meekijken en aanvullende aanwijzingen geven. Minder ervaren medewerkers zijn veel sneller inzetbaar dankzij Augmented Reality.

 

Te koop bij partners

Google X gaat nog door met de ontwikkeling van Glass 2.0, samen met een aantal partners. Een hiervan is het Belgische bedrijf Proceedix uit Gent. Proceedix biedt platformoplossingen aan als software as a service. Bedrijven kunnen het platform onder andere gebruiken voor de instructies die medewerkers via de AR bril krijgen. SwyMed is een van de Nederlandse partners. Het bedrijf ontwikkelt speciale hoogwaardige video-oplossingen voor de medische industrie. Via deze Glass partners worden de nieuwe brillen en de software verkocht.

FOTO’s: Google X, AGCO, GE

1 comment

Pin It on Pinterest