Made-in-Europe.nu
Craft Education

De Metaalzaak en Craft Education gastheer druk bezocht KSC seminar

Weinig starters in de verspaning zullen de eerste dag dat de machines er staan, ruim 80 bezoekers over de vloer krijgen. Harm Walda, oprichter van De Metaalzaak in Deurne, had afgelopen week wel zoveel gasten over de vloer, namelijk de deelnemers aan het Industrie 4.0 seminar van het Knowledge Sharing Centre. Buurman Craft Education en De Metaalzaak waren de gastheer.

 

Verspaningsbedrijf en technisch opleider in Deurne slaan de handen ineen

Craft Education is een jong opleidingsinstituut voor de verspanende industrie, dat zaken radicaal anders doet dan gevestigde opleidingsinstituten. De Metaalzaak is een starter in de verspaning, een jobber voor de standaard freesonderdelen. Dat ze elkaars buren zijn, is niet helemaal toevallig. “We kennen elkaar vanuit mijn vorige werkkring”, zegt Harm Walda, die ooit aan een CNC machine is begonnen en daarna onder andere sales- en managementfuncties in de industrie heeft bekleed. Toen het begon te kriebelen om weer aan de machine te staan én zich de kans voordeed in hetzelfde pand als Craft Education ruimte te huren, was één en één snel twee. Harm: “Craft biedt de deelnemers een inspirerende omgeving en een goede lesmethodiek. Bij de Metaalzaak kunnen ze de theorie in de praktijk toepassen.”

 

Knowledge Sharing Center

Het KSC event over Industrie 4.0 vond echt in de praktijk plaats, rond de nieuwe CNC machines van De Metaalzaak.

 

Deelnemers ervaren de echte praktijk

De twee Brabantse bedrijven gaan nauw samenwerken. De Metaalzaak is primair een toeleverancier van freesdelen. Standaard stukken die iedereen nodig heeft en waarvoor je geen dure high end machines moet gebruiken, vat Harm Walda het samen. Hij stelt een deel van de machinecapaciteit, momenteel een nieuwe Haas VF 2SS en VF 3SS, eveneens beschikbaar voor de opleidingen die Craft Education aanbiedt. Vanuit de witte productieruimte waarin de beide Haas CNC machines staan – “ik wilde eveneens een inspirerende omgeving voor de beide machines” – kijk je zo de opleidingsruimte in en vice versa. “Deelnemers zien en ervaren hier de echte productieomgeving van een bedrijf, met alle stress die daarbij hoort”, zegt Roy van Bussel, samen met Ben Verbeek oprichter en eigenaar van Craft Education in Deurne. Beiden hebben een aantal leerboeken voor de verspaning geschreven, die qua leermethodiek insteken op de individuele deelnemer. Aan de hand van het boek met heel praktische instructies en afbeeldingen én de e-learning modules, leren de deelnemers in 10 modules van elk 3 uur (en de nodige thuisoefening) vanaf het tekenen en CAM programmeren tot en met het instellen van de machine en het bewerken ervan. Ze bepalen hun eigen tempo. Het opleidingsinstituut zelf ziet er anders uit dan je verwacht: een louncheruimte, werkplekken om CNC programma’s te simuleren, trendy leerplekken.

 

De aanpak van het Knowledge Sharing Centre om een regionale bijeenkomst te organiseren, blijkt succesvol uit de 80 deelnemers.

 

Erkenning door HaasTec

Ben en Roy richten zich zowel op bedrijven die hun medewerkers willen scholen, bijvoorbeeld in CAM-programmeren, alsook op zij-instromers die in eigen tempo worden opgeleid voor het vak verspaning. Het idee is dat iedereen van A naar B gaat, maar op zijn eigen manier en tempo. Ben en Roy hebben een aantal van hun boeken inmiddels in het Engels vertaald. Deze hebben ze enige tijd geleden tijdens een HaasTec conferentie in Litouwen gepresenteerd. “Sindsdien gebruiken de HaasTec’s in Litouwen en Griekenland onze leerboeken”, zegt Ben Verbeek. Craft Education is sinds kort ook officieel HaasTec partner. Harm Walda: “De toelevering staat bij De Metaalzaak voorop. Maar ik vind het belangrijk de deelnemers ervaring te laten opdoen op de machines. HaasTec heeft daarom al toegezegd te kunnen helpen met extra capaciteit voor de opleidingsactiviteiten als dat nodig is.”

Wil je meer weten over het Knowledge Sharing Centre? Lees dan het artikel in het Jaarboek Verspanen 2018 

In het Solutions Magazine van 2018 kun je eerdaags inhoudelijk meer over de bijeenkomst lezen

 

Pin It on Pinterest