ASML gaat de volgende stap zetten in de transitie naar de digital enterprise. Toeleveranciers moeten eerdaags zelf de orderinformatie en 3D modellen (met PMI) via Teamcenter downloaden van een speciaal ASML-portal. Dat kondigde Marco Jansen, manager standaarden en design infrastructures and services bij ASML ,aan tijdens het Business Software Event van het Mikrocentrum.

 

Marco Jansen had een goed verhaal over de digitalisering van PLM en het waarom van PMI / Model Based Definition, dat het hightech bedrijf momenteel uitrolt in de supply chain. De chipmachinefabrikant heeft een transitietraject ingezet naar een digital enterprise. Dat is nodig omdat de chipmachinefabrikant de kostbare productiesystemen langer in de lucht wil houden door ze regelmatig via kleinere en grotere updates naar een hoger niveau te brengen. “Daarvoor hebben we de nieuwe platformen nodig.”

ASML brengt toeleveranciers naar de data

 

Marco Jansen (ASML) tijdens zijn presentatie op het Business Software Event van het Mikrocentrum.

 

Continu ontwikkelen

Het delen van informatie speelt in deze verandering een cruciale rol. Vandaar bijvoorbeeld de stap naar Model Based Definition oftewel PMI. En dat betekent volgens Marco Jansen ook dat de manier waarop ASML informatie over orders die het bij toeleveranciers uitzet, gaat veranderen. Omdat de ontwikkelingen continu doorgaan, gebeurt het soms dat de toeleverancier niet het meest actuele model krijgt. “Processen gaan traag, ontwikkelingen snel”, vat Jansen het dilemma samen.

 

Toegang via Siemens Teamcenter

Daarom gaat ASML dit jaar een project starten om alle orderinformatie inclusief de PMI-modellen met toeleveranciers te delen op een speciaal portal. Maakbedrijven krijgen via dat portal toegang tot Siemens Teamcenter voor de specifieke files die bij hun order horen. Zo kunnen toeleveranciers altijd de meest actuele CAD-modellen met alle informatie voor de productie ervan downloaden. Met deze werkwijze waarborgt ASML dat de toeleverancier altijd het meest actuele model krijgt. “We brengen de gebruiker naar de data in plaats van andersom”, aldus Marco Jansen.

In Solutions Magazine september kun je méér lezen over het Business Software event en over de recente ontwikkelingen rond PMI en Model Based Definition.

Foto boven: Siemens Teamcenter koppelt design engineers aan de productie-afdelingen (afbeelding: Siemens)


Pin It on Pinterest