Het CADCAM pakket hyperMill is verder uitgebreid met een aparte module voor het programmeren van nabewerkingen van 3D geprinte onderdelen. hyperMill Additive Manufacturing is met name bedoeld voor de hybride CNC machines. Zowel de nozzle in de machines als de spindel worden geprogrammeerd met het CADCAM-pakket.

Op de afgelopen EMO stonden opnieuw meerdere zogenaamde hybride machines, 3D metaalprinten (Directed Energy Deposition met laser of draad)) en CNC frezen in één machine. De nieuwe AM module van hyperMill is specifiek bedoeld voor het programmeren van dit type machine. Daarbij worden niet alleen de bewegingen van de printkop, ofwel de nozzle voor poeder of de laskop voor de WAAM-machines, geprogrammeerd, maar ook de freeskop. Tegelijkertijd is botsingdetectie volledig geïntegreerd, ook voor de AM-unit in de machine.

De reparatie van turbine onderdelen: 3D printen en frezen worden beide geprogrammeerd in hyperMill.

Reparatiewerk geautomatiseerd

hyperMill biedt eveneens de optie om rework te programmeren. In de opspanning wordt het 3D geprinte werkstuk geanalyseerd, daarna wordt het aan de maat gefreesd waarna het in de machine wordt gemeten. Een van de toepassingen waar Open Mind, de ontwikkelaar van de software, aan denkt, is reparatie van metalen onderdelen. Denk dan bijvoorbeeld aan het herstellen van beschadigde matrijzen, maar ook aan het repareren van beschadigde aandrijfcomponenten. Een concreet voorbeeld dat Open Mind laat zien, is het herstellen van de afgesloten tip van een turbineschoep op een hybride CNC machine.

Slijtvaste lagen aanbrengen en nabewerken

Een andere optie waar Open Mind op wijst, is het aanbrengen extra legeringen, bijvoorbeeld om een onderdeel slijtvaster te maken. De nieuwe features worden dan nagefreesd voor de noodzakelijke geometrische nauwkeurigheid. Om de betrouwbaarheid van het proces te verhogen, kan de programmeur de volledige bewerking tot in detail programmeren én simuleren, zowel de additieve als subtractieve.

Pin It on Pinterest