Altair Studio

Generative design verandert de manier waarop producten ontworpen worden. Data en simulatie gestuurd ontwerpen, die richting gaat het op. Om tot de best passende oplossing te komen, moet je wel rekening houden met de maakbaarheid. Altair brengt met Inspire Studio en Inspire Print3D beide werelden bijeen.


“We brengen de mensen die ontwerpen en die maken samen in één designomgeving. Want zonder de inzicht in de prestaties en de maakbaarheid van een product, kun je geen efficiënt design maken”, zo zei Ravi Kunju, Senior Vice President Business Development and Strategy het afgelopen week op Formnext in Frankfurt, de additive manufacturing beurs. Daar én gelijktijdig op Space Tech Expo heeft Altair de beide nieuwe producten gelanceerd.

Data- en simulatie gedreven design samenspel van performance, maakbaarheid en efficiency

Altair integreert voor meerdere maaktechnieken specifieke simulatiesoftware in de designomgeving.

Robotarm MX3D als voorbeeld

Het voorbeeld van data driven design dat Mirko Bromberger, directeur Marketing Strategy, aanhaalde, is de ABB-robot arm die het Amsterdamse MX3D heeft geprint. Op basis van de belastingen die op de arm komen, heeft de software een 3D model gegenereerd specifiek voor het AM-proces. Daarmee is een digitale tweeling gebouwd waarmee de werking van de robotarm is gesimuleerd om inzicht te krijgen in te performance. Als laatste stap controleert de software de maakbaarheid met additive manufacturing. “Design problemen moet je namelijk bekijken met de maaktechnologie in je achterhoofd”, aldus Mirko Bromberger. Elke maaktechnologie heeft z’n specifieke invloed op het design, die soms groter of kleiner kan zijn.

Maaktechnologie heeft invloed op design

Daarom is het, zoals Ravi Kunju zegt, belangrijk om design en maken weer samen te brengen, zoals Altair met Inspire Print3D doet. “Of je gaat gieten, CNC frezen en draaien of additief produceert, elke techniek stelt zijn specifieke eisen aan het ontwerp.” Altair voegt daarom nu Inspire Print3D toe aan het portfolio van oplossingen om de maakbaarheid te simuleren. Het blijft wel zo dat de engineer de keuze maakt voor een bepaalde maaktechniek. “Als engineer weet je de aantallen die je nodig hebt en de toepassing, daarop baseer je de keuze voor een maakstrategie. Wij adviseren niet, de engineer maakt de keuze. Onze software vertelt vervolgens wat je kunt doen”, aldus Ravi Kunju.

De klassieke wielophanging van een Mercedes AMG GT R.
Hetzelfde onderdeel, nu geoptimaliseerd voor 3D metaalprinten. 35% lichter, 24% stijver en een 20% geringere belasting, zowel statisch als dynamisch.

Eerder in ontwikkelproces simuleren

Door deze simulatietools te integreren in de ontwerpsoftware, brengt Altair de controle van de maakbaarheid naar veel vroeger stadium in het ontwerp proces. Inspire Print3D is momenteel bedoeld voor het laser powderbed fusion proces, de meest gangbare 3D metaalprinttechnologie. Desgevraagd zei Ravi Kunju dat Altair ook naar andere 3D printprocessen kijkt dan het huidige. De software doet een thermo-mechanische simulatie van het printproces. De software zoekt het ontwerp en oriëntatie op de bouwplaat die minimale support vergen. Een van de mogelijkheden die je hebt is te simuleren hoe het werkstuk terug veert zodra je het van de bouwplaat afhaalt, zodat je op voorhand vervorming kunt voorkomen.

Sneller ontwerpen

Met Altair Inspire Studio biedt men een all in one designomgeving aan, waarin gewerkt wordt met polynurbs. Daarmee kan de design tijd sterk worden ingekort, aldus Ravi Kunju. Een voorbeeld dat in parametrische CAD-software twee uur ontwerptijd kost, doet Altair nu in een kwartier. Nieuw is verder dat men altijd terug kan in de geschiedenis en een vorig ontwerp terughalen.

1 gedachte over “Altair brengt design- en maakwereld bijeen

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest