Lasertec 60 3D hybrid

DMG Mori toont op Formnext in Frankfurt deze week de Lasertec 125 3D hybrid. Daarmee kunnen werkstukken tot 2 ton additief worden geproduceerd. De machinebouwer verwacht in 2020 zo’n 100 machines voor additive manufacturing wereldwijd in het veld te zetten. Dat is een groei met ongeveer 50% vergeleken met dit jaar. “Stap voor stap wordt deze technologie belangrijker”, zo zei topman Masahiko Mori van de Japans-Duitse machinebouwer het onlangs op de EMO, Dit jaar verkoopt het concern 10 Lasertec 65 3D hybride machines en ongeveer 60 laser poederbedmachines. Daarvan bouwt het twee modellen, de Lasertec 12 en 30 SLM. Zet je deze aantallen af tegen de hoeveelheid CNC machines die het concern verkoopt, dan is het aandeel additive manufacturing nog te verwaarlozen. De machinebouwer verkoopt jaarlijks zo’n 11.000 CNC machines, uiteenlopend van eenvoudige 3-assige freesmachines tot complexe high end 5-assige bewerkingscentra. Masahiko Mori is echter overtuigd van de toekomst van 3D metaalprinten.

Additive manufacturing de technologie van het komend decennium

Hybride machines naar aerospace

“Deze sector verandert elke tien jaar van technologie. Het komend decennium wordt de tijd van automatisering en additive manufacturing”, aldus Mori, die enkele jaren geleden met de hybride machine Lasertec 65 3D hybrid in de AM-markt is gestapt. Deze machine wordt vooral verkocht aan de luchtvaartindustrie en klanten uit de ruimtevaart. Daar komt dus deze week de Lasertec 125 3D hybrid bij. Hetzelfde concept, 3D oplassen met poeder en 5-assig CNC-frezen. De machine is gebaseerd op de monoBlock reeks 5-assers en heeft een werkstukafmeting van 1250 mm doorsnede en 745 mm hoog. Het maximale werkstukgewicht bedraagt 2.000 kilo. Nieuw in de Lasertec 125 3D hybrid is de AM Assistant. Een geïntegreerde warmtecamera bewaakt continu de warmte in de volledige bewerkingsruimte van de machine. Onderdeel van AM Assistant is AM Evaluator, software waarmee de procesdata van de machine naderhand geëvalueerd kunnen worden.

Laser poederbed: twee machines

De 60 poederbedmachines gaan met name naar klanten die in de medische industrie actief zijn. DMG Mori biedt hier zowel de Lasertec 30 SLM als de Lasertec 12 SLM aan. Deze laatste combineert een laserspotgrootte van 35 micron met een bouwkamer van 125 bij 125 bij 200 mm. Met de rePlug poedermodule kan de poederkringloop gesloten worden en kan men in twee uur tijd op een ander materiaal overschakelen.

Open machines

In zijn presentatie ging Masahiko Mori in op het businessmodel dat sommige 3D printerfabrikanten lange tijd hebben gehanteerd: de koppeling tussen verkoop van machines en materialen. Daar neemt DMG Mori met overtuiging afstand van. “Wij verkopen machines niet met het businessmodel zoals dat van inkjetprinters. Onze systemen zijn open, de klant bepaalt zelf waar hij poeders koopt.” Dat neemt niet weg dat de machinebouwer aan een netwerk van gekwalificeerde partners werkt, waaronder ook poederleveranciers. Op Formnext presenteert de machinebouwer Heraeus die onder het DMQP-label metaalpoeder levert, dat voldoet aan de kwaliteitseisen van DMG Mori. De poeders zijn voor de SLM-machines van het concern gevalideerd.


Om de toepassing van 3D metaalprinten te verbreden, bouwt DMG Mori momenteel consortia met onder andere universiteiten. Ook zet het sterk in op het gebruik van digital twins om processen te versnellen. “We kunnen in de digital twin van de machines zelfs poeder mixen in het poederbed”, aldus Mori.

Formnext vindt van 19-22 november plaats in Frankfurt.

Pin It on Pinterest