Ondanks een daling van de productie dit jaar met 3%, ziet CECIMO verschillende lichtpuntjes voor de Europese fabrikanten van werktuigmachines. De export buiten Europa groeit opnieuw sterk. En vanaf 2021 worden sterke groeicijfers verwacht. De transitie in de automobielindustrie biedt op termijn kansen.


Voor het eerst sinds jaren beleven de Europese fabrikanten van werktuigmachines een teruggang. CECIMO verwacht, met nog een paar weken in 2019 te gaan, een productie van € 27,1 miljard, een min van 3%. Ook het verbruik bij Europese bedrijven neemt af, met zo’n 2.9%. Deze daling is voor het eerst sinds zes jaar. De redenen die CECIMO voor deze daling van zowel de vraag als de productie aangeeft, zijn de bekende factoren die ook tijdens de EMO-persconferentie werden aangehaald. Onzekerheid door de Brexit, de handelsoorlog tussen China en de VS en de transitie die de automobielindustrie momenteel doormaakt.

CECIMO verwacht vanaf 2021 weer sterke groei van het machineverbruik

Lichtpuntjes voor de langere termijn

CECIMO ziet echter ook lichtpuntjes. Eén is dat de Europese sector de positie in de globale machinemarkt vasthoudt. De export buiten Europa daalt dit jaar naar verwachting met slechts 1%. Zo’n 35% van de wereldwijde productie van CNC-machines gebeurt in Europa. China en de VS blijven veruit de grootste afzetmarkten buiten Europa, Rusland en Mexico blijven eveneens belangrijk. CECIMO schat in dat de wereldwijde productie van machines dit jaar met 3,4% daalt, relatief weten de Europese fabrikanten hun positie dus zelfs te versterken.

Groei in het verschiet

Het tweede lichtpunt ligt iets verder weg in de toekomst. Voor 2020 rekent CECIMO nog op een verdere daling van de consumptie van machines in Europa. Deze voorspelling komt van Oxford Economics, het onderzoeksbureau waarmee men samenwerkt. Deze onderzoekers schetsen echter vanaf 2021 een aantrekkende markt. Dan zou de Europese afzet met respectievelijk 3,9%, 3,1% en 2,6% per jaar groeien tot en met 2023. De transitie van de automotive industrie dwingt de bedrijven namelijk hun productiviteit en hun duurzaamheid te verbeteren. Daarvoor moeten ze investeren. “Dat biedt significante kansen voor innovatie in onze sector”, schrijft CECIMO in een toelichting.

Vasthouden aan lange termijn strategie

Marcus Burton, voorzitter van het Economisch Comité van CECIMO zegt hierover: “Onze business wordt op korte termijn geconfronteerd met onzekerheid over de economie. Dat is begrijpelijk gezien de politieke en handelsproblemen in de wereld. Gebruikers van CNC machines houden echter vast aan hun lange termijn strategie om te investeren in technologie die de sleutel is om hun toekomstige concurrentiekracht te verbeteren.”

Foto: de Europese machinebouw blijft qua innovatie koploper. Op de foto de CNC Hyperturn draaimachine van EMCO, gebouwd met de nieuwe Sinumerik One besturing van Siemens en geautomatiseerd door RoboJob.

Pin It on Pinterest