Hedelius presenteert tijdens de Metav 2020 een eigen automatiseringsconcept. Aan een Acura 65 plaatst de machinebouwer de Marathon P422, een cel met 22 palletplaatsen met elk een maximaal opspangewicht van 150 kilogram. Hedelius heeft deze automatisering in eigen huis ontwikkeld.


De Marathon P422 wordt dé première van de Duitse machinebouwer op de Metav 2020. De machinebouwer laat weten dat de cel in eigen huis werd ontwikkeld en wordt gebouwd. Hierbij heeft de nadruk gelegen op een gebruiksvriendelijke constructie. Dat komt tot uitdrukking in bijvoorbeeld de hoogte voor het laden van de pallets, die 965 mm bedraagt. De opspantafel roteert en bevindt zich (afgeschermd) buiten de cel voor een eenvoudig opspannen op de pallets. Een sensor detecteert of er al een pallet is geplaatst. En de pallet zelf wordt in de opspanunit pneumatisch vergrendeld. “De Marathon P422 dienst als opslagstation bij kleinere en middelgrote series en repeat orders”, zegt Dennis Hempelmann, directeur van Hedelius.

22 palletplaatsen

In de cel is plaats voor 22 pallets, elk 400 bij 400 mm. De hoogte van de werkstukken (inclusief opspanning) bedraagt maximaal 400 mm. Voor de besturing heeft Hedelius een oplossing van Heidenhain gekozen. Daarmee sluit de cel naadloos aan op de Hedelius Acura 65, ook als dit 5-asssig bewerkingscentrum gekozen wordt in de uitvoering met een Sinumerik 840 D sl besturing. Wie niet genoeg heeft aan de 65 standaard plekken voor gereedschappen kan nog verder uitbreiden met het Standby magazijn. In totaliteit zijn dan maximaal 255 gereedschapsposities beschikbaar.

Half januari hebben zo’n 80 verspaners uit de Benelux deelgenomen aan de speciale klantendag die Promas en Hedelius in de fabriek in Meppen georganiseerd hadden. Zij kregen de nieuwe Marathon palletcel al te zien. Nederland is voor Hedelius altijd al een bijzondere markt geweest, aldus Dennis Hempelmann.

Turnkey oplossing van Hedelius

Het is de eerste keer dat Hedelius zelf een automatiseringsoplossing heeft ontwikkeld. Tot nog toe viel men hiervoor telkens terug op systemen van derden. “Nu kan de klant kiezen tussen een turn key oplossing van ons of een externe installatie”, aldus Hempelmann. De cel is in eerste instantie leverbaar in combinatie met de Acura 65. Door de belading vanaf de zijkant blijft de machine volledig toegankelijk vanaf de voorzijde.

Bij de ontwikkeling is gelet op bedieningsgemak voor de operator.

Naast de Hedelius Acura 65 zijn op de beurs in Düsseldorf ook de Forte 65 Single 1320 te zien, een 3-assig bewerkingscentrum, en de Tiltenta 9-2600. Op de Metav presenteert men deze machine met een 29 kW spindel (maximaal 12.000 toeren per minuut). De Metav 2020 is van 10 tot en met 13 maart in de Messe Düsseldorf.

In Nederland vertegenwoordigt Promas de Duitse machinebouwer.

1 gedachte over “Hedelius lanceert Marathon P422 palletcel op Metav

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest