Moldino

Moldino organiseert binnenkort de Production50 Day. Samen met twee partners laat de gereedschapfabrikant zien welke efficiencywinst en kostenbesparingen mogelijk zijn door het verspaningsproces anders in te richten. Besparingen van tientallen procenten op proceskosten in de verspaning zijn geen uitzondering.


Moldino, de nieuwe naam voor MMC Hitachi Tool, organiseert het event op 19 februari, samen met Produsoft en Heidenhain. “Samen met onze partners laten we zien wat met ons Production50 concept mogelijk is, en hoe anders programmeren en een hoogwaardige besturing daaraan bijdragen”, zegt Haico Kaspers, New Business Development Manager voor Moldino in de Benelux. Produsoft laat de voordelen van CAM-programmeren zien, terwijl Heidenhain de rol van een snelle CNC-besturing laat zien. Ook demonstreert Heidenhain in het applicatiecentrum in Ede in een 45 minuten durende demonstratie verschillende gereedschappen en freesstrategieën live op de 5-assige machine.

Moldino organiseert met Produsoft en Heidenhain Production50 Day

Kostenbesparingen

De rode draad is het Production50 concept. Hierin kijkt Moldino naar het totale verspanend om tot kostenreducties te komen die tot tientallen procenten oplopen. Zo bespaart het Duitse Harting Applied Technologies, fabrikant van spuitgietmatrijzen en buiggereedschappen, 60% op de totale proceskosten door bepaalde hardmetalen onderdelen te frezen in plaats van te slijpen. De grootste besparing zit in de manuren, die tot minder dan 20% afnamen. Het gaat hier om een schijf uit hittebestendig staal X38CrMoV5-1 (1.2343), die gehard wordt 52 à 54 HRC. Daarna wordt het oppervlak van 0,2 mm tot 0,02 mm voorgeslepen en vervolgens afgewerkt tot de uiteindelijke maat. In de totale afmeting ligt de vastgestelde tolerantie voor deze oppervlakken tussen 0 mm en -0,01 mm.

EHHR frees: meer spaanvolume

Na verschillende testen is gekozen voor de EHHR-frees (8mm doorsnede). Deze EHHR (Epoch High Hard Radius) frees is een hardmetalen frees met 6 groeven. De frees heeft zijn eigen ATH-coating, is licht polygonaal en is exclusief ontworpen voor harde metaalbewerking. De diameter van de in 120 graden gezette zijkanten, lopen iets taps toe in vergelijking met de eindmessen. Dit zorgt voor een hoge verspaningsvolume en garandeert tegelijkertijd een lange standtijd. Met de zes snijkanten van het gereedschap kan men tot hoge snelheden komen voor korte bewerkingstijden: tot 350 m/min bij voorbewerking en meer dan 500 m/min bij eindafwerking van grote onderdelen.

Duitse matrijzenmaker verlaagt proceskosten met 60% door slijpen te vervangen door frezen

Goedkoper dan vlakslijpen

In verhouding tot vlakslijpen levert frezen een kostenbesparing van 60 procent op: €3521 voor het slijpen tegen €1932 voor het frezen. Met name machine- en manuren nemen fors af. “Bovendien zijn er de aanzienlijk kortere productietijden, vallen de knelpunten weg die de productie met slijpen ondervond en wordt extra flexibiliteit bereikt door de omschakeling naar frezen. We hebben nu een doorbraak bereikt in de geautomatiseerde bewerking van hardmetaal” zegt directeur Volker Franke van Harting zeer tevreden. “We zijn precies daar gekomen waar we wilden zijn met betrekking tot parallelliteit, haaksheid, slijtage en procesbetrouwbaarheid. Qua oppervlakken en toleranties zijn we zelfs beter dan de eisen, ook in vergelijking met slijpen.”

Twee EHHR frezen voldoende

In totaal heeft Harting maar twee EHHR-frezen met een diameter van 8 mm nodig om een complete set schrijven volledig af te werken: één voor de voorbewerking en de tweede voor de afwerking. Tegenwoordig worden alle schijfsoorten automatisch vervaardigd volgens dit gezamenlijk ontwikkeld proces. Harting gebruikt inmiddels voor meer dan 80 procent gereedschappen van MMC Hitachi Tool.

De Moldino Production50 Day vindt op 19 februari plaats in het Application Center van Heidenhain in Ede. Er is zowel ’s ochtends als ’s middags een sessie. Tegen het eind van de dag er een sessie voor leden van DutchForm, die ook toegankelijk is voor derden. Aanmelden kan hier.

Pin It on Pinterest